Optuženi priznali kupoprodaju ispita na Medicini

Radiosarajevo.ba
Optuženi priznali kupoprodaju ispita na Medicini


Od 11 optuženih za kupoprodaju ispita na Medicinskom fakultetu u Zagrebu njih četvoro danas je priznalo krivicu i nagodilo se s USKOK-om.

Riječ je uglavnom o posrednicima preko kojih su studenti dolazili do prvooptuženog profesora Zlatka Kelovića, koji je za ispite, po tvrdnjama iz optužnice, uzimao od 500 do 2.000 eura.

Nakon priznanja i nagodbi dvoje optuženika je na današnjoj sjednici optužnog vijeća osuđeno na uslovne kazne, a dvoje na šest mjeseci zatvora koji im je zamijenjen radom za opšte dobro na slobodi.

Novo ročište na kojem će se odlučivati o osnovanosti optužnice za ostale optuženike, među kojima je i Kelović, te suprug i sin bivše zamjenice glavnog državnog advokata Božo i Hrvoje Lončar, sudinica Renata Miličević je zakazala za maj.

'Razgranati lanac korupcije'

U optužnici, podignutoj krajem prošle godine, Kelovića terete da je kao profesor na katedri za anatomiju organizovao razgranati koruptivni lanac. On je, tvrde u USKOK-u, u septembru 2012. za novčanu naknadu studentima omogućio prolazak na ispitu iz anatomije, a u "koruptivnu hobotnicu" uvukao je asistentkinje i službenike na katedri.

USKOK je Kelovića i druge danima nadzirao, a prikupljeni dokazi koji čine više od 1.000 stranica spisa, rezultat su brojnih "posebnih dokaznih radnji" poput prisluškivanja mobitela.

Slučaj je zapamćen i zato što su u njega bili upleteni sin i suprug Višnje Lončar, zamjenice glavnog državnog advokata Mladena Bajića, koja je u novembru prošle godine na vlastiti zahtjev razriješena dužnosti.

Istragom je, po pisanju medija, utvrđeno da je Kelović neovlašteno pribavio primjerak pisanog ispita iz Anatomije te demonstratoru, devetookrivljenom Mati Milasu, rekao da obavijesti studente zainteresovane za dogovor. Među kupcima je bio i Hrvoje Lončar, no primjerak ispita je u njegovo ime preuzeo otac Božo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije