Opsadno stanje u Hrvatskoj: Policija alarmira, prate situaciju i u BiH

Radiosarajevo.ba
Opsadno stanje u Hrvatskoj: Policija alarmira, prate situaciju i u BiH
Foto: BN TV / Kritično i u RS-u

Vodostaji Save od granice sa Slovenijom do Crnca su u opadanju s tendencijom opadanja, u domeni srednjih i srednje visokih voda. Nizvodno su vodostaji u porastu, objavio je Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske.

Obilne oborine u protekla tri dana, osobito na području Like i Gorskog Kotara te na slivu rijeke Save i Kupe u Sloveniji, ali i naglo topljenje snijega uslijed iznadprosječno visokih temperatura zraka, dovelo je do porasta vodostaja rijeka na području Kupe, Čabranke, Jadove, Mirne, Raše i njihovih vodotoka te na području Save, Kupe, Une i drugih vodotoka uz uvođenje mjera odbrane od poplava.

Prema podacima Hrvatskih voda, na području Bosne i Hercegovine, obilne oborine i topljenje snijega u relativno kratkom vremenu izazvala je porast vodotokova i pojavu bujičnih voda.

Prema podacima Operativno-komunikacijskog centra 112 Bosne i Hercegovine, kako pišu hrvatski mediji, proglašeno je stanje prirodne nesreće na području grada Zenice te općine Busovača, Kakanj, Kiseljak i Travnik.

Usljed prestanka oborina započeo je trend stagnacije i blagog opadanja vodostaja na slivu rijeke Une, Sane, Vrbasa kao i na gornjem toku rijeke Bosne i sve vode iz ovih rijeka ide prema Hrvatskoj.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije