Oprečne reakcije na mišljenje MSP-a o nezavisnosti Kosova

Radiosarajevo.ba
Oprečne reakcije na mišljenje MSP-a o nezavisnosti Kosova


Reakcije na na mišljenje Međunarodnog suda pravde u Haagu koje je utvrdilo da jednostrana deklaracija o nezavisnosti Kosova nije povrijedila međunarodno pravo, zato što to pravo ne sadrži zabranu takvih deklaracija, izazvalo je oprečne reakcije u svijetu.

Sjedinjene Države pozdravile su objavljeno mišljenje Međunarodnog suda pravde (MSP) o Kosovu, te pozvale evropske zemlje da budu jedinstvene i podrže odluku Suda.

"Međunarodni sud pravde čvrsto ističe da je deklaracija nezavisnosti Kosova legalna, što je presuda koju mi podržavamo", rekao je portparol State Departmenta Philip Crowley za agenciju France press, te dodao kako je vrijeme za Evropu da bude jedinstvena i stane iza zajedničke budućnosti."

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle pozdravio je odluku Međunarodnog suda pravde i pozvao vlasti u Beogradu i Prištini da se sada, u interesu svojih zemalja, okrenu zajedničkoj budućnosti u Evropskoj uniji. U Westerwellovom saopćenju se navodi da današnji dan označava kraj pravnog postupka i da su sada na redu politika i dijalog.

Velika Britanija je pozdravila jučer donesenu odluku Međunarodnog suda pravde o Kosovu i pozvala države koje još nisu priznale nezavisnost Kosova da to učine. "Velika Britanija čvrsto vjeruje da status Kosova kao države i sa teritorijom definisanom postojećim granicama, predstavlja pozitivnu snagu stabilnosti za Zapadni Balkan", izjavio je britanski ministar spoljnih poslova Villiam High.

Rusija je međutim jedna od zemalja koja neće zbog odluke Međunarodnog suda u Hagu promeniti svoj stav prema Kosovu i neće priznati nezavisnost Kosova, izjavio je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Andrej Nesterenko.

"Principijelno je važno što je sud dao svoje mišljenje samo o Deklaraciji (o nezavisnosti Kosova), posebno naglasivši da nije razmatrao u širem kontekstu pitanje prava Kosova na jednostrano odvajanje od Srbije", navodi se u izjavi, objavljenoj na sajtu ruskog Ministarstva.

Sličan stav zauzeo je slovački ministar odbrane Lubomir Galko, koji je rekao: "Stav Slovačke se nije promenio. Slovačka Republika i dalje ne priznaje jednostrano proglašenje samostalnosti Kosova."

Da li će BiH priznati Kosovo?

Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović izjavio je da neće dozvoliti da BiH prizna nezavisnost Kosova, bez obzira na mišljenje Međunarodnog suda pravde u Haagu "Njihovo mišljenje je u svakom slučaju podstrek raznim pokretima u svijetu i koje će biti teško zaustaviti nakon ovakvog mišljenja, na šta sam upozoravao i ranije. Naravno, taj problem ostaje prije svega Evropi i vrlo je opasan za kompletan zapadni Balkan", dodao je Ramanović.

Govoreći o odluci MSP-a, predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić rekao je kakone postoji nikakva uzročno-posljedična veza između BiH i Kosova. "Ovo je rezultat jedne pogrešne politike, posebno režima Slobodana Miloševića i dugogodišnje represije na Kosovu. BiH takvu politiku nije vodila. Naprotiv, bila je žrtva takve politike, uključujući i genocid. Zbog toga je integritet i suverenitet BiH zagarantovan. Svaki pokušaj u suprotnom smjeru bi bio spriječen kao što je bio i posljednji spriječen. Radmanovićevo nikada je jedno malo poduže vrijeme. Vidjet ćemo", kazao je predsjedavajući Silajdžić.

Premijer RS-a Milorad Dodik rekao je da mišljenje Međunarodnog suda pravde u najmanju ruku može da posluži kao dobar putokaz RS-u za daljnju borbu u pogledu njenog statusa i budućnosti. Mi u RS-u već odavno nismo sretni činjenicom da se nalazimo u BiH, ali ćemo se boriti za izvorna dejtonska rješenja. Međutim, nećemo isključivati ni dodatnu političku borbu za status koji nije protivan međunarodnom pravu, kako se to definiše u ovom mišljenju, rekao je Dodik.

Nezavisnost Kosova nije protivna međunarodnom pravu

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije