Opozicija traži hitnu sjednicu Skupštine Srbije nakon dva masovna ubistva

1
FENA
Opozicija traži hitnu sjednicu Skupštine Srbije nakon dva masovna ubistva
Foto: AA / Protesti u Beogradu

Opozicioni zastupnici predali su utorak inicijativu predsjedniku Skupštine Srbije da sazove hitnu sjednicu na kojoj bi se razmatralo izvještaj Vlade o sigurnosnoj situaciji u zemlji, poslije dva masovna ubistva u beogradskoj osnovnoj školi 'Vladislav Ribnikar' i u selima kod Mladenovca.

Hitna sjednica parlamenta bio je jedan od zahtjeva istaknutih i na jučerašnjem protestu kad su deseci hiljada ljudi u Beogradu i Novom Sadu, Kragujevcu, na poziv proeuropske opozicije protestovali protiv nasilja u javnom prostoru, medijima i politici.

Toj inicijativi proeuropske opozicije pridružili su se danas i zastupnici desne opozicije i nekoliko samostalnih zastupnika.

Zelene beretke okupile se u bivšoj Dobrovoljačkoj: Odata počast poginulim saborcima

Zelene beretke okupile se u bivšoj Dobrovoljačkoj: Odata počast poginulim saborcima

Na protestu u ponedjeljak, za koji opozicija tvrdi da je okupio 50.000 ljudi, a srbijanski predsjednik da ih je bilo 9.000, zatraženo je oduzimanje nacionalnih frekvencija provladinim komercijalnim televizijama Pink i Happy, koje šire nasilje i mržnju u svojim 'reality show' programima i ukidanje te vrste programa, prenosi Beta.

Učesnici protesta su tražili i gašenje štampanih medija i tabloida koji promoviraju mržnju i nasilje.

Tražila se i smjena ministra policije Bratislava Gašića i direktora sigurnosno-informativne agencije Aleksandra Vulina, uz tvrdnju kako je ostavka koju je ranije, pritisnut zahtjevima javnosti, podnio ministar obrazovanja Branko Ružić dokaz da "vlast poznaje samo pritisak građana" i da je "neophodno ustrajati dok se svi zahtjevi ne ispune".

Provladini mediji blisku predsjedniku Srbije minimizirali su obrazovanje u sličnom tonu kako je to u ponedjeljak navečer učinio i sam Vučić, koji je proeuropsku oporbu, koja je pozvala na protest, optužio da "ogoljeno lešinari" nad tragedijom u beogradskoj školi, prenose mediji u regiji.

Čelnici opozicije pozvali su danas građane da u petak još masovnije sudjeluju na protestu ukoliko vlasti ne ispune zahtjeve.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije