"Oni su živi, ​​ali vi to ne razumijete": Poginuo bombaš samoubica s Kosova

Fena
"Oni su živi, ​​ali vi to ne razumijete": Poginuo bombaš samoubica s Kosova
/ Foto: Gazeta Express
Bombaš samoubica s Kosova, Blerim Podvorica (29) iz Lipljana, poginuo je u samoubilačkom napadu u okolini Homsa u Siriji, prenosi Tanjug.

Kako se navodi, on je treći bombaš samoubica s Kosova, koji je na ratištu u Iraku i Siriji izvršio napad automobilom bombom na sirijske vojnike.

Napad se dogodio u gradu Tadmur, prošlog ponedjeljka, a tog dana u dva napada poginulo je 12 sirijskih vojnika.

Blerim Podvorica je, dodaje se, uletio na položaje sirijske vojske u automobilu natovarenom eksplozivom. Smrt Blerima Podvorice, koji je kao član IS-a nosio ime Ebu Zajed Kosovi, potvrdio je njegov brat Kreshnik Podvorica na svom Facebook profilu.

"Ali, oni koji su ubijeni na Allahovom putu, ne govorite da su mrtvi, ne, oni su živi, ali vi to ne razumijete", naveo je Kreshnik Podvorica citat iz Kur'ana, uz obavijest o smrti svog brata.

Prema informacijama iz Sirije, u dva samoubilačka napada u okolici Homsa, prošlog ponedjeljka poginulo je 12 sirijskih vojnika, dok je u akciji Asadovih snaga, koja je uslijedila ubijeno tridesetak pripadnika tzv. Islamske države.

Inače, na ratištima u Iraku i Siriji se bori više od 300 dobrovoljaca s Kosova. U posljednjih mjesec dana u Siriji je poginulo najmanje pet dobrovoljaca s Kosova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije