'Oluja je bila legitimna'

Radiosarajevo.ba
'Oluja je bila legitimna'

Izvestiteljka Parlamenta za BiH Doris Pack izjavila je da bi bilo dobro za srpsku javnost da što pre uvidi da je Oluja bila legitimna akcija hrvatske vojske. Ona, ipak, nije negirala da su tokom Oluje počinjeni zločini.

Ističući da je Hrvatska vodila “opravdan rat” za povratak “otetih teritorija” od Srba koji su bespravno zauzeli trećinu te zemlje i odatle “protjerali sve Hrvate”, Doris Pack je ocijenila da to što je general Ante Gotovina oslobođen znači da on ne snosi nikakvu krivicu za ratne zločine.

“Zbog zločina koje je u ratu, nažalost, počinila i hrvatska strana, počiniocima se sudi i donose se presude”, rekla je ona u intervjuu novosadskom Dnevniku i precizirala da je u tom ratu “bilo počinjenih zločina i nad Srbima, ali su počinioci osuđeni”.

Naglasivši da je oslobađajuća presuda hrvatskim generalima “signal svima da Haški tribunal radi ispravno i da nije opredijeljen za neku stranu”, ta europarlamentarka je dodala da je “oslobađanje Gotovine pomoglo Hrvatskoj da zatvori jedno nesretno poglavlje svoje istorije”.

Pack je rekla da ne vidi nikakve posljedice te presude za moguću integraciju Srbije u EU jer “jedno s drugim nema nikakve veze”, napominjući da Srbija na svom putu u EU mora sama da ukloni prepreke koje su joj se ukazale.

Jedna sudska presuda građaninu druge zemlje ne bi trebalo da ima bilo kakav uticaj na njenu politiku približavanja EU, naglasila je članica EP i ponovila da “Haški tribunal za ratne zločine ne pravi nikakve razlike među nacijama, pred sudom su svi jednaki”. To se, kako je objasnila Doris Pack, može vidjeti po tome štomeđu pripadnicima svih naroda u bivšoj Jugoslaviji ima osuđenih ali i oslobođenih krivice.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije