Oliver Varhelyi nakon postavljenog pitanja hrvatskog zastupnika: 'Koliko još idiota ovdje ima?'

2
Radiosarajevo.ba
Oliver Varhelyi nakon postavljenog pitanja hrvatskog zastupnika: 'Koliko još idiota ovdje ima?'
Foto: Printscreen / Twitter / Oliver Varhelyi

Očita netrpeljivost koja postoji između Europskog parlamenta i povjerenika Europske unije za susjedstvo i proširenje poprima nove razmjere.

Oliver Varhelyi je navodno u utorak 14. februara, tokom rasprave na plenarnom zasjedanju, dok je odgovarao na njihova pitanja, zastupnike nazvao "idiotima", piše Direktno.hr.

Tako tvrdi njegov zemljak iz Mađarske, zastupnik Sandor Ronai, koji je na Twitteru objavio video u kojem ga optužuje.

Meteorolozi objavili upozorenje: Večeras opasnost od mraza; jedan dio BiH imat će sreće

Meteorolozi objavili upozorenje: Večeras opasnost od mraza; jedan dio BiH imat će sreće

"Povjerenik Varhelyi, nakon što odgovori na pitanja eurozastupnika, sjeda na svoju stolicu te ga možete čuti kako govori: 'Koliko još idiota ima ovdje?'".

Dodao je kako je ovo neprihvatljiva uvreda, ozbiljno nepoštovanje Parlamenta te da bi Varhelyi trebao odstupiti s dužnosti.

No kako je sve to rečeno na mađarskom jeziku, treba biti oprezan.

Ovo se dogodilo nakon što je hrvatski zastupnik Tomislav Sokol ponovio pitanje o neusklađenosti Srbije s vanjskom politikom EU i utjecaju ruskih službi u destabilizaciji 'regije'.

Inače, odgovore na takva pitanja Varhelyi je pokušavao zaobići te je odgovarao tek nakon što bi ih zastupnici ponavljali. Isto je bilo i kada su mu upućivali pitanja o sankcijama protiv Milorada Dodika, lidera Srba u BiH, zbog njegovih izjava i postupaka koji ugrožavaju integritet BiH i potpore koju on pruža ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Varhelyi je na takva pitanja odgovarao ponavljajući službeni stav Europske unije. Poručio je kako "stajanje uz Putina u ovo vrijeme međunarodno izolira vodstvo Republike Srpske".

Za Srbiju je rekao kako se nada da će se uskladiti svoju vanjsku politiku s Europskom unijom te je upozorio da je to jedna od glavnih prepreka u pristupnim pregovorima s EU.

Europski parlament ima na piku ovog povjerenika iz Mađarske već duže vrijeme, čak je u jednoj Rezoluciji zatražena i interna istraga Komisije zbog sumnji da je on namjerno pokušao zataškati značaj demokratskih načela i vladavine prava u nekim kandidatskim zemljama.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi ima poruku za bh. političare

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi ima poruku za bh. političare

Iz političke skupine Europskih socijalista i demokrata, koja je bila najaktivnija, naglašavali su kako je Verhelyi u nekoliko navrata umanjivao značaj napada predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na demokraciju pa čak i sumnje da je on osobno pomagao separatističkim nastojanjima Milorada Dodika.

Zastupnik HDZ-a u Europskom parlamentu Tomislav Sokol rekao je za Jutarnji list da je najmanje što očekuje isprika njemu osobno i cijelom Europskom parlamentu te da Varhelyi kao povjerenik vodi nepristranu politiku prema Srbiji i Vučiću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije