Oglasio se i doktor Luetić oko okolnosti smrti Vladimira Matijanića

1
Radiosarajevo.ba
Oglasio se i doktor Luetić oko okolnosti smrti Vladimira Matijanića
Hina/ EPA / Leo Luetić

Dr. Leo Luetić, direktor Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije u Hrvatskoj, komentirao je za Radio Dalmaciju okolnosti smrti novinara Indexa Vladimira Matijanića (51).

Referirajući se na konstataciju da je ministar zdravstva te zemlje Vili Beroš kazao da je, zbog Matijanićeve smrti, poslana inspekcija u splitski KBC i Zavod za hitnu medicinu SDŽ, kojemu je on na čelu, dr. Luetić je kazao kako ne vidi, što se Zavoda za hitnu medicinu tiče, u čemu njihovo postupanje nije bilo u redu.

Napomenuo je kako, na žalost, često i laici i novinari brkaju Hitni prijem KBC-a i Zavod za hitnu medicinu, a to su, naglasio je, dvije različite kuće. Djelatnici ustanove kojoj je dr. Luetić na čelu, odnosno Zavoda za hitnu medicinu poznatijeg kao Hitna pomoć, primili su, kako on tvrdi, jučer dva poziva u pomoć Matijaniću, prenosi Slobodna Dalmacija.

Podignuta optužnica protiv Jasmina Mulahusića

Podignuta optužnica protiv Jasmina Mulahusića

Kako je umro Vladimir Matijanić: Potresna ispovijest partnerice umrlog splitskog novinara

Kako je umro Vladimir Matijanić: Potresna ispovijest partnerice umrlog splitskog novinara

"Prvi je bio jučer negdje iza 12 sati i na taj poziv je upućena intervencija. Razlog poziva je bio da se pacijent osjeća slabo, a da ima COVID. Naš Tim 1 Hitne medicine je otišao u kuću pacijenta, pregledao ga, ordinirao mu terapiju i ostavio uputnicu za Infektologiju te dao naputke za daljnju prehranu i rehidraciju. Dali su i naputak da ih se u slučaju pogoršanja stanja pacijenta zove ponovo. Drugi poziv je uslijedio nakon sat i pol vremena, ponovo je poslan T1 tim s doktorom. Po dolasku u kuću vidjeli su da pacijent stvarno teško diše, ali i dalje je bio kontaktibilan. U kontaktu s njima pokušali su ga transportirati u bolnicu, a prilikom pokušaja transporta pacijent je arestirao", kazao je dr. Luetić.

Pokušali su ga, nastavio je, reanimirati, ali su njihovi napori bili uzaludni. Na novinarsko pitanje jesu li Matijanić ili njegova partnerica Andrea Topić tražili da ga se odvede u bolnicu nakon što je jučer iza podne Hitna prvi put došla kod njih doma, dr. Luetić je negirao.

Podsjetimo, Topić je eksplicitno, među ostalim, napisala kako je isti tim Hitne koji nije uspio reanimirati Matijanića u njihov stan "došao sat i 31 minutu prije, tražili smo ga vode u bolnicu, rekli su da ne treba jer su to normalni simptomi COVID-a".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije