Oglasili se iz NiP-a o koaliranju sa Abdićevim laburistima u USK

3
Radiosarajevo.ba
Oglasili se iz NiP-a o koaliranju sa Abdićevim laburistima u USK
Screenshot / Fikret Abdić

U Velikoj Kladuši je nedavno trebala biti održana konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća.

Dnevni red nisu podržale Laburistička stranka, DNZ-Krajiška stranka te Narod i pravda.

Vijećnik Naše stranke u ovoj općini Amir Purić objavio je dio video materijala u kojem Elvira Abdić Jelenović najavljuje formiranje parlamentarne većine.

Predsjednica Laburističke stranke Elvira Abdić Jelenović na snimku kaže:

"Znam da mnogim našim članovima i simpatizerima, ali i široj javnosti, je pomalo nelogično da nakon toliko godina koaliramo sa DNZ-Krajiškom strankom i sa vijećnicima NiP", rekla je nedavno Abdić Jelenović.

Abdić Jelenović, podsjećamo, kćerka je Fikreta Abdića zvanog Babo, osuđenog ratnog zločinca.

Purić je povodom ovoga napisao:

"Dvostruko, možda i trostruko političko samoubojstvo u najavi. Hajde, LS i DNZ razumijem, dugoročno nemaju prostora za proširenje glasačke baze izvan tog sve užeg i užeg kruga ljudi kojima su tragična zbivanja na području Velike Kladuše bitan dio identiteta. Sada će se čorvati unutar koalicije za glasače čiji broj neće rasti. Međutim, stranku kao što je Narod i Pravda, koja je osvojila značajan komad vlasti u FBiH, ovakvo nešto može veoma kompromitirati. Baš me zanima šta će reći Elmedin Dino Konaković. Ako je imao neki alibi za odluku da ne podrži jedinog kandidata za načelnika koji je imao realne šanse protiv Abdića, sada će izgovor malo teže pronaći. Možda jedino izvinjenje, u smislu 'obmanuli su me, vjerovao sam pogrešnim ljudima'".

Međutim, prije nekoliko sati, oglasili su se iz stranke Narod i pravda Velika Kladuša putem Facebook stranice.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti.

"U proteklih mjesec dana predstavnici šest parlamentarnih političkih stranaka u OV Velika Kladuša održali su niz sastanaka u cilju stvaranja parlamaentarne većine, a što u konačnici nije dalo očekivane rezultate. Predstavnici političke organizacije NAROD I PRAVDA bili su učesnici ti razgovora i dali svoj maksimalni doprinos da se postignu pozitivni rezultati oko formiranja većine u općinskom vijeću međutim to se na žalost nije desilo.

Da li postoji neka druga opcija većine u općinskom vijeću pokazat će situacija na nastavku konstituirajuće sjednice općinskog vijeća koja je zakazana za četvrtak 28.01.

Slijedeći upute svoje centrale te kantonalnog odbora kao i zaključke općinskog povjereništva, politička organizacija NAROD I PRAVDA neće biti dio nikakve parlamentarne većine općinskog vijeća Velika Kladuša u čijem sastavu bude Laburističa stranka.

U takvim okolnostima NAROD I PRAVDA će biti dio opozicije te dati svoj maksimalni doprinos u kvalitetnom radu općinskog vijeća.

Koliki će biti učinak vrijeme i rad u budućnosti će pokazati, s obzirom da Narod i Pravdu u općinskom vijeću predstavlja jedan od dva izabrana vijećnika i to je Nedžad Nadarević dok je drugi vijećnik Amir Ćufurović iz svojih ličnih razloga pismenim putem tražio njegovo istupanje iz članstva stranke NAROD I PRAVDA što je prihvaćeno, poštujući njegovu odluku te pravo da djeluje kao nezavisni vijećnik. NAROD I PRAVDA bez obzira na takve okolnosti nastavlja u svom djelovanju na principima svoje programske platforme", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije