Odšteta za bivše zatvorenike Golog otoka

Radiosarajevo.ba
Odšteta za bivše zatvorenike Golog otoka

Vlada Srbije namjerava isplatiti odštete bivšim zatvorenicima Golog otoka, ali su nekadašnji zatvorenici nezadovoljni predloženom sumom od 9 dolara po danu zarobljeništva te najavljuju i tužbe, javljaju beogradski mediji.

Prema podacima kojima srbijanski mediji raspolažu, od 1948. do 1956. godine kroz taj zatvor je prošlo oko 16.000 političkih zatvorenika i niko nije mogao pobjeći.

Procjena je da je oko 600 zatvorenika svih jugoslovenskih naroda umrlo na ostrvu od torture i bolesti, a da je na hiljade njih pretrpilo psihička oštećenja od nehumanog zatvorskog sistema, koji ih je tjerao da se za opstanak bore jedni protiv drugih.

Neki od bivših srpskih zatvorenika prijete da će tužiti vladu pred Međunarodnim sudom za ljudska prava zbog, kako kažu, slabe naknade za strahote koje su preživjeli, dok drugi kažu da će nerado prihvatiti ponudu države zato što nemaju vremena za duge pravne procedure.

Srbija je, navodi se, sada, sa zakašnjenjem, odlučila da rehabilituje žrtve Titovog komunističkog režima, uključujući bivše disidente, rojaliste i zatvorenike s Golog otoka, dok vlasti objašnjavaju da su do odštete od devet dolara dnevno došle nakon što je i Hrvatska ponudila sličan iznos. Međutim, to je bilo prije deset godina, kada je novac više vrijedio nego danas, a Hrvatska je svojim državljanima dala i status "privilegovane" penzije.

Slovenija je 2003. bivšim zatvorenicima Golog otoka ponudila 6.300 eura za svaku godinu provedenu na ostrvu, dok druge bivše jugoslovenske republike još nisu obeštetile svoje državljane.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije