Odobren referendum o istospolnim zajednicama

Radiosarajevo.ba
Odobren referendum o istospolnim zajednicama

Slovenski ustavni sud dopustio je raspisivanje referenduma na kojem će Slovenci odlučivati o podršci novom porodičnom zakonu s većim pravima istospolnih parova, javlja Tportal.

Nakon što je u junu u parlamentu tijesnom većinom usvojen novi porodični zakon, njegovo poništenje na referendumu inicirala je jedno udruženje građana blisko katoličkoj crkvi. Potom su vlada i parlament od ustavnog suda zatražili izjašnjavanje o tome da li bi moguće poništavanje porodičnog zakona na referendumu moglo imati protuustavne posljedice. Ustavni sud je tada odlučio da za to nema argumenata, te da se će referendum moći raspisati kada inicijatori prikupe potreban broj potpisa. Nakon toga, odluku o datumu održavanja referenduma donijet će novi parlament.

Djeca opet kamen spoticanja

Parlament ranijeg saziva 16. juna je tijesnom većinom izglasao novi porodični zakon za koji su glasala 43, a protiv 38 zastupnika, no on otad izaziva javne polemike. Javnost najviše zanima zakonska odredba prema kojoj bi jedan partner u višegodišnjoj istospolnoj zajednici mogao usvojiti dijete svog partnera iz njegove ranije heteroseksualne veze.

Uz to, nakon partnerove smrti imao bi i pravo nasljeđivanja, kako je to slučaj u braku i u izvanbračnim heteroseksualnim zajednicama. Vlada je tvrdila da se tako ukida diskriminacija istospolnih zajednica i zakonsko uređenje usklađuje s ustavom i životnom realnošću. Po podacima koji su tom prilikom izneseni u parlamentarnoj raspravi, u Sloveniji postoji oko stotinu istospolnih zajednica u kojima žive i djeca jednog od partnera.

Na referendum zbog konzervativaca

S druge strane, konzervativna opozicija tvrdila je polemički da vlada lijevog centra takvim zakonom degradira klasičnu porodicu koja je i ustavom definirana kao zajednica muškarca i žene te njihovo potomstvo i čija se prava posebno štite ustavnim odredbama.

Aleš Primc, predsjednik Civilne udruge za porodicu i prava djece (koja je bliska Katoličkoj crkvi) glavni je inicijator referenduma i zahtijeva da se novi porodični zakon poništi. On je u izjavio da će inicijatori referenduma već prvih dana iduće godine osigurati potrebnih 40.000 potpisa. Kad se to dogodi i potpisi budu podneseni parlamentu, zastupnici će morati raspisati referendum, te odrediti vrijeme trajanja predreferendumske kampanje i datum njegova održavanja.

Na prvom referendumu iduće godine Slovenci će tako odgovarati na pitanje: "Jeste li za ili protiv stupanja na snagu novog porodičnog zakona koji je 16. juna 2011. donio parlament?".

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije