Odmrznuta imovina Slobodana Miloševića

Radiosarajevo.ba
Odmrznuta imovina Slobodana Miloševića

Maja Kocijančič, glasnogovornica visoke predstavnice Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton odbila je danas da komentariše medijske napise da je Ashton odlučila da odmrzne imovinu Slobodana Miloševića, njegove porodice i bliskih saradnika.

"Evropske sankcije se konstantno revidiraju", rekla je glasnogovornica za Tanjug i dodala da je to sve što ima da kaže.

Srbijanski list Kurir je u današnjem broju objavio da je Ashton donijela odluku da se odmrzne imovina Slobodana i Marka Miloševića, Mire Marković, Milana Milutinovića i niza drugih dužnosnika iz bivšeg režima.

Njihova imovina, kao i ulazak u zemlje EU, bila je zamrznuta kao dio međunarodnih sankcija koje su uvedene devedesetih godina, a Milošević je 2004. preminuo u Haagu.

Tanjugu je neslužbeno rečeno da je informacija Kurira tačna i da u Evropskoj komisiji ispituju kako je do nje došlo.

Agencija Srna javlja da je Savjet EU utvrdio je da Miloševići i sedmorica srpskih generala i oficira više "ne predstavljaju opasnost za učvršćivanje demokratije u Srbiji", te da je stoga njihova imovina odmrznuta.

Imovina Miloševićeve porodice i njegovih najbližih saradnika biće odmrznuta čim odluka Savjeta EU bude objavljena u Službenom listu EU, dodaje ova agencija.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije