Odluka o protjerivanju Žarka Lauševića odgođena

Radiosarajevo.ba
Odluka o protjerivanju Žarka Lauševića odgođena

Sud u New Yorku ponovo je odgodio odluku o eventualnom protjerivanju iz SAD glumca Žarka Lauševića (49), jer nema urednu boravišnu dozvolu, a novo ročište zakazano je za 14. septembar, javila je podgorička televizija "Vijesti".

Ročište je odgođeno na zahtjev Lauševićeve odbrane.

Mediji navode da bi Laušević mogao da uđe u postupak dobijanja američkih papira na osnovu državljanstva njegove supruge Anite ili, ukoliko bude odbijen, da traži azil.

Laušević je u ekstradicionom pritvoru od 1. jula, kada je uhapšen zbog ilegalnog boravka u SAD, a pred sudom ga zastupa advokat kojeg je angažovala porodica.

Sve vrijeme Laušević odbija pomoć srpskog konzulata u New York, a po strani drži i Ministarstvo pravde Srbije.

Užički advokat Slobodan Pajović, pravni zastupnik Lauševića u Srbiji, podnio je krajem jula Vrhovnom sudu Srbije zahtjev za vanredno ublažavanje kazne od 13 godina zatvora, na koliko je glumac osuđen u Podgorici, a Trećem opštinskom sudu u Beogradu predložio da ukine potjernicu Interpola, koja je na snazi već sedam godina.

Žarko Laušević je 31. jula 1993. godine u kafiću "Epl" u Podgorici, iz svog pištolja "CZ-99", ubio Dragora Pejovića i Radovana Vučinića, a teško ranio Andriju Kažića.

Presude raznih sudova, od podgoričkog suda do najviših instanci na nivou nekadašnje zajedničke države, ređale su se iz godine u godinu.

Konačna presuda, 30. marta 2001. godine glasila je na 13 godina zatvora, kada je, poslije četvorogodišnje robije u Spužu i Zabeli, Laušević napustio zemlju i obreo se u NJujorku.

rtrs.tv/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije