Od Srbije se ne traži priznanje Kosova

Radiosarajevo.ba
Od Srbije se ne traži priznanje Kosova

Evropski komesar za proširenje Stefan Fule izjavio je danas da poštuje odluku Evropskog savjeta, ali da ona ne znači da je priznanje Kosova uslov evropske integracije Srbije.

Upitan da li to znači da bi Srbija u konačnom ishodu morala da prizna Kosovo da bi ušla u EU, Fule je rekao da to “apsolutno” nije uslov.

“Današnja odluka nema nikakve veze sa priznanjem Kosova, već sa primjenom dijaloga, i ja je vidim kao važan dio procesa normalizacije”, rekao je Fule.

On je u izjavi novinarima u Bruxellesu naglasio da je Srbija dobila visoke ocjene od Evropskog savjeta za ispunjavanje Kopenhaških kriterijuma, saradnju sa Haškim Tribunalom i veliku ulogu u procesu pomirenja u regionu.

Na pitanje šta očekuje u februaru za kada je predviđeno odlučivanje o statusu za Srbiju, Fule je rekao da to najviše zavisi od Srbije jer su "zemlje članice jasno rekle šta očekuju" od naše zemlje.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije