Od septembra nastava na crnogorskom jeziku

Radiosarajevo.ba
Od septembra nastava na crnogorskom jeziku
Ilustracija: radiosarajevo.ba

Iako je ustavom određen kao službeni jezik Crne Gore, crnogorski još uvijek nije bio osnovnim jezikom izvođenja nastava u crnogorskim školama.

Tako je u utorak uvečer Skupština Crne Gore usvojila novi zakon o obrazovanju kojim je određeno da se nastava od početka sljedeće školske godine izvodi na crnogorskom jeziku.

Opozicija, uglavnom prosrpski orijentirana i okupljena oko Nove srpske demokratije i Pokreta za promjene, jako se protivila ovakvom rješenju pa je nekoliko zastupnika napustilo skupštinu u toku izglasavanja ovog zakona.

Stav opozicije je da se ovakvim zakonom i ovakvom politikom diskriminira srpski jezik kojim govori najveći broj građana i nastavlja politika podjela u Crnoj Gori.

Naime, u članu 13. Ustava Crne Gore stoji da je službeni jezik u Crnoj Gori crnogorski, a da su u službenoj upotrebi i srpski, bosanski, albanski i hrvatski jezik.

Ministarstvo obrazovanja i nauke se, predlažući izmjene Zakona o općem obrazovanju, pozvalo upravo na član 13. najvišega pravnog akta države.

Crnogorski je, uz bosanski, hrvatski i srpski, četvrti jezik nastao cijepanjem srpskohrvatskog/hrvatskosrpskog standardnog jezika, službenog jezika SFR Jugoslavije. Razlike među četiri jezika koji lingvistički pripadaju središnjem južnoslavenskom dijasistemu minorne su i često su veće razlike na dijalekatskom nivou unutar samih jezika.

Lingvistički, postoji jedan jezik, a politički četiri, jer standardizacija jezika uvijek je politički proces.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije