Od jugoslavenskog vaterpoliste do peruanskog dilera

Radiosarajevo.ba
Od jugoslavenskog vaterpoliste do peruanskog dilera

Igrao je vateropolo u „Jadranu“ i „Crvenoj zvezdi“, a Jugoslaviju napustio 70-tih godina prošlog stoljeća, izbjegavajući služenje vojske u JNA-a. Slobodan Kašić, uhapšen je u Limi, u Peruu, zbog pravosnažne presude riječkog Županijskog suda iz 2001. godine zbog krijumčarenja droge.

Slobodan Kašić je u Hrvatskoj osuđen u odustvu na 13 godina zatvora, zbog krijumčarenja 557 kiliograma heroina, a u Peruu je uhapšen na osnovu Interpolove potjernice.

Osim potvrde da je 68-godišnji Kašić uhićen u Limi u MUP-u Hrvatske nisu znali druge pojedinosti, a u Ministarstvu pravosuđa potvrdili su da već pripremaju zahtjev za izručenjem koji će uputiti peruanskim vlastima, prenosi Hina.

Za Kašićem hrvatsko pravosuđe traga od 1997. kada je u kontejneru u riječkoj luci u dva navrata pronađeno 557 kilograma kokaina, vrijednog više od 210 miliona kuna. Droga je brodovima Krasicom i Likom u kontejnerima, pod carisnkom deklaracijom da je riječ o plinskim štednjacima, dopremljena iz Ekvadora, a bila je namijenjena zapadnoevropskom tržištu te manjim dijelom i hrvatskom tržištu.

Proteklih godina Kašić je osobno i putem advokata u Hrvatskoj u nekoliko navrata opovrgao bilo kakvu povezanost sa zaplijenjenim kokainom.

Riječ je o bivšem vaterpolistu POŠK-a, Jadrana i Crvene zvezde, koji je 70-ih godina napustio tadašnju Jugoslaviju jer je odbio služiti vojni rok. Kratko je živio u Švicarskoj, a potom je otišao u Venezuelu, čiji je državljanin.

Prije dvije godine bio je uhapšen u Caracasu, zajedno s još deset osoba koje su se povezivale s narkokartelima, no ubrzo je pušten na slobodu. U slučaju izručenja Hrvatskoj Kašić bi imao pravo na ponovno suđenje.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije