Od groznice Zapadnog Nila u Srbiji umrlo 20 osoba

Radiosarajevo.ba
Od groznice Zapadnog Nila u Srbiji umrlo 20 osoba

Od groznice Zapadnog Nila u Srbiji je umrlo 20 osoba, a prijavljeno je 177 slučajeva te bolesti, objavljeno je na web portalu Instituta za javno zdravlje 'Dr Milan Jovanović Batut', javlja Tanjug.

Kako se navodi u Izvješću 'Batuta' koji se odnosi na razdoblje do 9. septembra, umrle osobe bile su starije od 50 godina i hronični bolesnici, odnosno pripadali su kategoriji stanovništva s povećanim rizikom od težeg oblika bolesti.

Prema podacima 'Batuta', od 20 umrlih, 11 je iz Beograda, dvije osobe su živjele na teritoriji Rume, a po jedna u Temerinu, Vršcu, Vlasotincu, Pančevu, Smederevu, Velikoj Plani i Zrenjaninu.

Kako se dodaje, od ukupnog broja oboljelih, 136 je imalo kliničku sliku meningitisa, encefalitisa ili meningoencefalitisa.

Od 171 hospitalizirane oboljele osobe 84 su otpuštene iz bolnice.

Groznica Zapadnog Nila je, kako se navodi, sezonsko oboljenje koje je najviše zastupljeno u razdoblju kada ima najviše komaraca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije