Od danas velika promjena na hrvatskim aerodromima: Pročitajte novo pravilo

0
Radiosarajevo.ba
Od danas velika promjena na hrvatskim aerodromima: Pročitajte novo pravilo
Foto: Agencije / Aerodrom u Zagrebu

Kontrole na unutrašnjim zračnim granicama ukidaju se od nedjelje 26. marta, što je i početak ljetnog reda letenja, temeljem Odluke Vijeća EU kojom je Republika Hrvatska 1. januarom 2023. postala članica Schengenskog područja i ukinute su kontrole osoba na unutrašnjim kopnenim i morskim granicama.

S današnjim danom devet međunarodnih aerodroma u Hrvatskoj započinje s punom primjenom Schengenske pravne vrijednosti, a radi se o međunarodnim zračnim lukama u Zagrebu, Dubrovniku, Splitu, Zadru, Puli, Rijeci, Osijeku, na Malom Lošinju i Braču u kojima se nad putnicima u unutarnjim letovima, odnosno letovima unutar schengenskog prostora, više neće obavljati granična kontrola, saopćeno je u nedjelju 26. marta, iz hrvatskog Ministarstva unutarnjih poslova (MUP).

Značaj i važnost primjene schengenskih pravila u zračnom prometu vjerno dočaravaju podaci prema kojima od ukupnog broja putnika u zračnom prometu, u prosjeku 70 posto će biti putnici unutar Schengena, a 30 posto izvan Schengenskog prostora.

Poznati meteorolog Zoran Vakula otkrio kakva nas prognoza očekuje tokom ovog ljeta

Poznati meteorolog Zoran Vakula otkrio kakva nas prognoza očekuje tokom ovog ljeta

Izuzetak u tom smislu je Zračna luka Dubrovnik u kojoj će u prosjeku omjer schengenskih i neschengenskih putnika biti podjednak, odnosno 50:50 posto.

Primjena schengenskih pravila u zračnim lukama u velikoj mjeri će ubrzati tokove putnika i rasteretiti rad granične policije, ističe se u saopćenju.

Potpunom primjenom Schengenske pravne vrijednosti u zračnom prometu, na svim zračnim lukama RH bit će implementirani svi tranzicijski planovi i obavljene sve potrebne infrastrukturne prilagodbe u cilju definiranja tokova putnika, odnosno odvajanja schengen i non-schengen letova, prenosi Hina.

Upravo u toku turističke sezone očekuje se povećanje broja dolaska putnika u RH, a ukidanje granične kontrole na unutarnjim letovima uticat će na ubrzani i olakšani prolazak preko zračnih luka bez zadržavanja, što će značajno povećati interes turista za dolazak u RH zračnim putem odnosno njihovo putničko iskustvo učiniti još ugodnijim, stoji u priopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije