Obustavljena istraga protiv pilota JNA

Radiosarajevo.ba
Obustavljena istraga protiv pilota JNA

Dubrovački Županijski sud još je prije sedam mjeseci obustavio istragu protiv pilota bivše JNA koji su bili osumnjičeni za ratni zločin protiv čovječnosti i bombardiranje dubrovačkog područja 1991. i 1992.

Istraga je obustavljena početkom jula prošle godine, jer je županijski državni odvjetnik odustao od kaznenog progona zbog nedostatka dokaza, potvrdila je Hini predsjednica dubrovačkoga Županijskog suda Josita Begović.

Dodala je da se istraga vodila protiv 27 osoba te da im je rješenje o obustavi od 4. jula 2011. tek nedavno dostavljeno putem međunarodne pravne pomoći.

Među osumnjičenima bila su i trojica crnogorskih pilota – Zoran Slavuljica, Miodrag Atanacković i Asim Pandžić te 24 pilota iz Makedonije, Srbije i Slovenije koji su 1991. godine bili na dužnosti u 172. lovačko-bombarderskom puku, čija je baza bila u podgoričkoj zračnoj luci u Golubovcima.

Crnogorski mediji prenose izjavu istražnog suca Višeg suda u Podgorici Radomira Ivanovića, koji je rekao da je iz Dubrovnika dobio rješenje o obustavi kaznenog postupka protiv trojice crnogorskih pilota. Taj je sudac, inače, 2009. godine ispitao trojicu pilota na zahtjev crnogorskoga Vrhovnoga državnog tužiteljstva koje je prikupljalo podatke za kolege iz Hrvatske, gdje se vodila istraga. Sva su trojica odbacili optužbe da su sudjelovali u bombardiranju i raketiranju dubrovačkog područja, odnosno ratnim zločinima i uništavanju kulturnih spomenika.

Istraga o ratnim zločinima na dubrovačkom području pokrenuta je 1992. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije