Objavljen prvi snimak novog hrvatskog borbenog aviona: Upoznajte Rafale

0
Radiosarajevo.ba
Objavljen prvi snimak novog hrvatskog borbenog aviona: Upoznajte Rafale
Pixabay / Rafale

U bazi Francuskog ratnog zrakoplovstva Mont-de-Marsan u ponedjeljak, 2. oktobra, održat će se svečana ceremonija primopredaje prvog višenamjenskog borbenog aviona Rafale Hrvatskoj, odnosno prijenos između Republike Francuske i Republike Hrvatske.

Uoči primopredaje aviona Rafale Hrvatskoj, u Francuskoj su pripadnici Francuskog ratnog zrakoplovstva i Oružanih snaga Republike Hrvatske (MORH) izvršili posljednje pripremne radnje za njihovo preuzimanje.

Kako prenose hrvatski meidji, na svečanoj ceremoniji nazočit će ministar odbrane Hrvatske Mario Banožić zajedno sa djelatnicima Ureda predsjednika Vlade Hrvatske Zvonimirom Frka-Petešićem i potpredsjednikom Vlade Hrvatske i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom, kao i izaslanstvom Oružanih snaga Republike Hrvatske na čelu s načelnikom Glavnog štaba OS RH admiralom Robertom Hranjem.

BiH izgubila 70 miliona eura. Iz Delegacije EU poručili: 'Vrata za nove projekte nisu zatvorena'

BiH izgubila 70 miliona eura. Iz Delegacije EU poručili: 'Vrata za nove projekte nisu zatvorena'

U skladu s ugovorima Hrvatska od Francuske Republike nabavlja se 12 korištenih aviona Rafale F3-R (deset jednosjeda i dva dvosjeda), u istom standardu kao i avioni koji se koriste u Ratnom zrakoplovstvu Francuske Republike.

Uz 12 aviona dolazi i simulator letenja koji će omogućiti cjelovit spektar obuke i validaciju taktike, zemaljska i ispitna oprema, pričuvni dijelovi i sveobuhvatna potpora ovlaštenih predstavnika kompanije proizvođača u Francuskoj i Hrvatskoj.

"Cjelokupna podrška ugovorena je do zadnjeg kvartala 2026. kao i garancija u trajanju od 12 mjeseci po isporučenom avionu, motoru, opremi i pričuvnim dijelovima”, saopćio je MORH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije