Obitelj Fikreta Abdića uložila žalbu sudu

Radiosarajevo.ba
Obitelj Fikreta Abdića uložila žalbu sudu

Obitelj Fikreta Abdića, osuđenog na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina počinjenog u zapadnoj Bosni i Hercegovini, poslala je predstavku pučkom pravobranitelju u kojoj se žali na rad Uprave za zatvorski sustav i njezin odnos prema Abdiću. 

Abdićeva obitelj sumnja da Uprava za zatvorski sustav ne radi svoj posao, ili ga radi na štetu zatvorenika, što je suprotno zakonu, a sve s namjerom da onemogući Abdića u korištenju svojih prava propisanih Zakonom o izvršavanju kazne zatvora, navodi se u predstavci njegove kćeri Elvire Abdić-Jelenović, koja je o tome obavijestila i samu Upravu za zatvorski sustav, Ministarstvo pravosuđa, Vladu RH, Helsinški odbor za ljudska prava u Hrvatskoj i BiH, Komisiju za zaštitu ljudskih prava EU-a, Haaški sud i medije. 

Krajem rujna Povjerenstvo za uvjetni otpust Ministarstva pravosuđa odgodilo je odluku o molbi Abdićeve obitelji za njegov uvjetni otpust za iduću sjednicu koja će se održati u prosincu. 

U odgovoru Povjerenstva piše da je Abdić dosad imao "uredan tijek izdržavanja kazne" i da "nije koristio izvanzatvorske pogodnosti", što se pokazalo kao negativna, a ne pozitivna okolnost. Naime, objašnjava njegova obitelj, upravitelj zatvora u Puli izvijestio ih je da je "problem nastao zbog neprovođenja procesa prilagodbe na slobodu, to jest zbog Abdićeva nekorištenja pogodnosti koje nudi zatvorski sustav". 

Obitelj, pak, smatra da se Abdićeva "(ne)spremnost funkcioniranja na slobodi" mogla odrediti pregledom psihologa, a moglo se i ograničiti korištenje uvjetno stečene slobode. 

Elvira Abdić-Jelenović, inače zastupnica u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, objašnjava da njezin otac ima uzorno vladanje i ocjenu "vrlo uspješan" tijekom cijelog izdržavanja kazne, da su posjete obitelji bile uz stalni nadzor, da mu je vrijeme za telefoniranje smanjeno u odnosu prema prijašnjim godinama te da sudac izvršenja nije posjećivao Abdića u zatvoru niti ga je upoznavao s njegovim pravima iz Zakona o izvršavanju kazne zatvora. 

U predstavci ističe i da je njezin otac izdržao deset godina kazne u samici, za koju je i zakonom propisano da može neprekidno trajati samo tri mjeseca, koja se i propisuje kao stegovna mjera, a za njega je to kontinuitet. Navodi i da je riječ o čovjeku s posebnim potrebama i u životnoj dobi od 72 godine. 

Upravitelj zatvora, po službenoj dužnosti, bio je obvezan razmotriti mogućnost premještaja zatvorenika u blaže uvjete nakon izdržane pola izrečene kazne, što nije učinio, stoji u predstavci. 

Abdićeva obitelj kaže kako ne zna je li zakazao upravitelj zatvora ili stručni tim, ali, dodaje, za te propuste nije kriv zatvorenik, to prije što je obitelj zahtjev za prijevremeni otpust poslala 8. lipnja ove godine te je, kako ističe, bilo dovoljno vremena da upravitelj 
ispravi pogreške ili propuste nastale njihovim radom ili neradom. 

Abdićeva kći zaključuje da upravitelj zatvora nije radio svoj posao u skladu sa zakonom jer nije izradio, provodio niti mijenjao pojedinačni program izvršavanja kazne zatvora, te da to što sustav ne funkcionira svojom slobodom plaća zatvorenik iako je izdržao dvije trećine kazne pod najstrožim uvjetima.

Abdić je 7. lipnja odslužio dvije trećine kazne, što je preduvjet za uvjetni otpust. Redoviti istek 15-godišnje kazne je 7. lipnja 2016.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije