O sporazumu sa KFOR-om u utorak

Radiosarajevo.ba
O sporazumu sa KFOR-om u utorak

Sjednica skupštine četri općine sjevera Kosova bit će održana u utorak u Leposaviću, do kada ostaju barikade, saopćeno je u Zvečanu po okončanju konsultacija predstavnika četiri općine sa sjevera Kosova, prenosi Fena.

Na konsultacijama je potvrđena saglanost da se jedinicama KFOR-a i dalje omogući sloboda kretanja radi obavljanja nadležnosti, saglasno Rezolucji Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) 1244.

Na zajedničkoj sjednici 9. avgusta biće razmatrana aktuelno političko-sigurnosna situacija s posebnim osvrtom na dogovor predstavnika Vlade Srbije i komandanta KFOR-a, navedeno je u saopćenju.

Nakon konsultacija trebalo bi da se zna i vrijeme kada će biti održana zajednička skupština četiri općine sa sjevera Kosova na kojoj bi trebalo da bude donijeta odluka o eventualnom uklanjanju barikada na nekoliko putnih pravaca, kao i o podršci sporazumu.

Po smirivanju situacije predsjednik Skupštine općine Leposavić Branko Ninić ocijenio je da Srbi na Kosovu nemaju drugog partnera osim svoje države - Srbije.

Ninić je, u izjavi Tanjugu, istakao da većina građana na sjeveru Kosova u ovom trenutku smatra da je jedini partner u rješavanju njihovih problema država Srbija.

Predsjednica pozdravila sporazum
Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga pozdravila je postignut s KFOR-om.
 
"Sporazum je 'dobra vijest'", rekla je Jahjaga u saopćenju te dodala da otvara put povratku Prištine i Beograda na pregovarački sto, prenose agencije.
 
KFOR je u petak postigao dogovor s predstavnicima srbijanske vlade kao i predstavnicima kosovske vlade o rješavanju krize na sjeveru Kosova.
 
Međutim, Srbi na tom području i dalje odbijaju ukloniti barikade s saobraćajnice i kažu da će se o tome odlučiti u utorak, nakon zajedničke sjednice predstavnika općina sa sjevera Kosova s većinskim srpskim stanovništvom, na kojoj će se razmotriti aktualno sigurnosno stanje.
 
Napetosti na sjeveru Kosova izbile su prije dvije sedmice pošto su kosovske vlasti pokušale zauzeti ta dva granična prelaza na sjeveru Kosova kako bi i u tom dijelu zemlje uspostavile vladavinu prava i nametnule embargo na uvoz robe iz Srbije. U sukobima koji su uslijedili ubijen je jedan kosovski policajac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije