NY Times: Hrvatska je prerano ušla u EU

Radiosarajevo.ba
NY Times: Hrvatska je prerano ušla u EU

List New York Times svoju reportažu iz Hrvatske započinje navodeći iskustva Jadranke Boban Pejić, koja vodi firmu za proizvodnju organske hrane, a koja govori o tome kako je ponekad potrebno podmazati "rasklimane točkove hrvatske birokratije", prenosi Tportal.

Zbog toga je dogovorila kako će "sa strane davati povrća u vrijednosti od 130 eura za suprugu carinika".

To je samo jedan od primjera korupcije s kojom se susrela Boban Pejić vodeći firmu Biovega. Ova poslovna žena za NYT kaže da je u Hrvatskoj korupcija posvuda pa i "ako se želiš pošteno ponašati, često nemaš izbora". I zbog toga "Hrvati nisu još spremni za Uniju", s obzirom na "oluju novih pravila i propisa za koje se nisu imali vremena pripremiti pa je sada haos", objašnjava Boban Pejić.

Hrvatska, nova Rumunija

Nakon toga NYT podsjeća na ulazak Rumunije i Bugarske, "koje se i danas muče s nestabilnim vladama i korupcijom" te konstatuje kako se "neki plaše da će to biti sudbina i Hrvatske", odnosno sudbina "slabe rubne zemlje".

"Mnogo toga zavisi od uspjeha Hrvatske, slažu se analitičari i službenici EU-a, pogotovo može li pokazati drugim zemljama Balkana, uključujući Srbiju i Crnu Goru, da je budućnost regije devedesetih razorene ratom u Uniji", piše NYT, ali dodaje da je među Hrvatima ima veliki manjak entuzijazma za članstvo u EU, pa mnogi kažu kako je sudbina Hrvatske da "postane provincija Austrije ili Njemačke".

Citira se i predsjednika Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Suma Chakrabarti, koji ističe da se "Hrvatska očigledno treba još pozabaviti korupcijom", a u tom se kontekstu podsjeća i kako je bivši premijer Ivo Sanader osuđen na 10 godina zbog primanja mita. Citira se i Jelena Berković iz GONG-a, koja izjavljuje da "nije uvjerena kako se politička kultura promijenila niti da se nadležne institucije u potpunosti bave borbom protiv korupcije".

Postavlja se i pitanje hoće li Hrvatska "biti u stanju dobro iskoristiti 14 milijardi evra koje bi mogla dobiti od Unije od 2014. do 2020", s obzirom na to da predsjednik EBRD-a izjavljuje za NYT da "hrvatska ekonomija ostaje nekonkurentna i pod kontrolom vlade, dok je tržište rade previše rigidno, a privatizaciju je potrebno ubrzati".

"Čini mi se da nisu dobro koliko su trebali dogovorili strategiju", zaključuje prvi čovjek EBRD-a.

Potom se citira Ruža Tomašić, opisana kao "glasna desno orjentisana političarka", koja takođe ponavlja da Hrvatska nije bila spremna da uđe u EU te da je Hrvatska "trebala ući visoko uzdignute glave, s fantastičnom ekonomijom i izvozom, s malom nezaposlenošću, da se vidi kako donosimo nešto, a ne ovako - kao da tražimo milostinju".

Za kraj, NYT navodi apsurde koji u svakodnevnom poslovanju proizvodi i borba protiv korupcije. Ističe se kako je ministar finansija Slavko Linić nedavno baš zbog toga "otpustio devet visokopozicioniranih poreznika" te uvjerava kako je vlada "vrlo jasna u tome da će se boriti protiv bilo kakve korupcije".

No to je sve i dalje značilo zastoj na granici za poslovnu ženu Jadranku Boban Pejić, čije je organsko povrće ovoga puta čekalo na granici - jer nije bilo službenika koji bi obradio papirologiju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije