Nuklearna elektrana na granici Crne Gore i Albanije

Radiosarajevo.ba
Nuklearna elektrana na granici Crne Gore i Albanije

Predsjednici vlada Albanije i Hrvatske Sali Berisha i Ivo Sanader trebalo bi krajem ovog mjeseca da potpišu sporazum o gradnji zajedničke nuklearne elektrane kod Skadra, na mjestu gdje rijeka Bojana otiče iz Skadarskog jezera u Jadransko more, odnosno u neposrednoj blizini granice s Crnom Gorom, prenijeli su u ponedjeljak crnogorski mediji.

Centrala će, kako se navodi, koštati oko četiri milijarde eura, a njen kapacitet će biti oko 1.500 megawata. Gradnja će, kako u Podgorici prenosi radio Deutsche Welle, biti povjerena "Hrvatskoj elektroprivredi", pa će veći dio proizvedene energije ići Hrvatskoj.

Zvanična Podgorica saopćila je da ni u jednom trenutku nije bila ponuđena da učestvuje u projektu gradnje atomske centrale na obali Skadarskog jezera, koje većim dijelom pripada Crnoj Gori.

Crnogorsko ministarstva turizma i zaštite životne sredine podsjeća da je u Crnoj Gori na snazi zakon o zabrani izgradnje nuklearnih objekata koji je donesen 1995. godine.

Crna Gora se također nada da u ovom slučaju neće biti prekršene međunarodne konvencije u kojima se ističe da zemlja koja planira izgraditi bilo kakvo postrojenje koje utiče na životnu sredinu u prekograničnom kontekstu za izgradnju tog postrojenja mora dobiti saglasnost svih potencijalno ugroženih država.

Pomoćnik crnogorskog ministra za zaštitu životne sredine Siniša Stanković izjavio je nakon prvih vijesti o gradnji nuklearke da Crna Gora nema mehanizama da spriječi gradnju takvog objekta u blizini svoje granice, ali je upozorio zvaničnu Tiranu da "Albanija rizikuje dobre odnose s Crnom Gorom" ako odluči da mimo njezine saglasnosti gradi nuklearnu centralu na tome mjestu.

FENA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije