Tehnička škola / Novopazarka Dina Tatarević najbolja slabovida učenica u Srbiji

17. 02. 2019. u 12:02:00 Anadolija

Shares: 55

Sedamnaestogodišnja Novopazarka Dina Tatarević, učenica treće godine Tehničke škole, jedna je od najboljih slabovidih učenika u Srbiji.

Za najbolju učenicu oštećenog vida za 2017. godinu proglasio ju je nacionalni Savez slijepih.

Njeni rezultati još su veći, znajući da Dina od rođenja vodi tešku bitku. Zbog cerebralne paralize ona nije u stanju sama da se kreće. U ranom djetinjstvu otkriven joj je najveći stepen oštećenja mrežnjače oka, koji joj je u potpunosti oštetio vid.

Dinin put do treće godine u kojoj je na polugodištu ostvarila odličan uspjeh, sa svim peticama u dnevniku, nije bio nimalo lak. Poteškoće sa kojima se suočava motivisale su je da čvrsto vjeruje u sebe i da slijedi svoje snove.

Dinu smo posjetili u Tehničkoj školi. Sa svojim drugarima iz razreda sumirala je utiske o ostvarenim rezultatima u prvom polugodištu školske godine. Imala se čime i pohvaliti, odličan uspjeh i petice iz svih dvanaest predmeta.

Želi postati novinarka

„Ponosna sam na sebe, jer sam uspela da postignem ono što sam do sada postigla, da dobijem sve ove nagrade i priznanja. Ponosna sam i na svoju učiteljicu koja je uvek tu uz mene i koja mi stalno pomaže. Ponosna sam i na svoju porodicu, oni su mi vetar u leđa, da nije njih, ne bih uspela sama”, ispričala je Dina Tatarević.

Drugari iz razreda kažu da je Dina uvijek raspoložena i nasmijana. Dina priča da ne postoji ništa što je vrijedno njenog nerviranja, ako do problema dođe ona to rješava polako i smireno. Od kako je došla u Tehničku školu ima podršku i pomoć svojih nastavnika i svih drugara iz razreda.

Ova skromna i hrabra djevojka kaže da svakog dana ostvaruje svoje snove. Željela bi da postane novinarka i da radi intervjue sa poznatim ličnostima, da nauči još jedan strani jezik, pošto je turski prethodno naučila.

“Moji ciljevi su i dalje isti. Želim da budem novinarka i pošto sam turski jezik već naučila, sada mi je cilj da naučim i nemački”, kaže Dina.

Kada smo završili zvanični dio razgovara, Dina nam je otkrila da joj je jedna od najvećih želja da otputuje u Tursku. No, protekli zimski raspust Dina je provela u rodnom Novom Pazaru gdje se vrijedno pripremala za nastup na Festivalu stvaralaštva mladih.

Za Dinine uspjehe, pored porodice, velikim dijelom zaslužna je i lični pratilac, tiflopedagog Bojana Ostraćanin, koja joj je bila učiteljica i koja je uz nju još od osnovne škole.

Dinu je, priča Bojana, prihvatila kao svoje dijete. Zajedno odlaze na izlete, ekskurzije, savladavaju gradivo i nastavne jedinice. U slobodno vrijeme popiju i kafu i tada jedna drugoj pričaju svoje tajne.

Omiljena među vršnjacima i nastavnicima

“Ona je uporna, vredna i radna. Saradnja sa roditeljima je super. Nismo mi imale poteškoća i prepreka. Šta god da smo naumile, šta god je bilo vezano za plan i program, mi smo to i ostvarile. Dina ima predstavu o svemu, ne postoji tema koju ne zna. Gde god idu učenici ove škole, idemo i mi, tako da smo tim koji se ne razdvaja”, kaže Bojana.

Direktor novopazarske Tehničke Škole Hido Ljajić ponosan je što je Dina učenica te škole. Najsretniji je, kaže direktor Ljajić, zbog toga što je Dina sretna dok je u školi.

“Meni je posebno drago da je Dina omiljena među svojim vršnjacima i nastavnicima. Drago mi je što vidim da je ona srećna dok je u školi, da joj je škola zadovoljstvo. Mi se trudimo da joj boravak ovde učinimo što prijatnijim”, kazao je direktor Tehničke Škole Hido Ljajić.

Zbog ostvarenih rezultata i statusa najboljeg slabovidog učenika, Dini je Gradska uprava Novog Pazara kupila Brajev red, aparat koji će joj u velikoj mjeri pomoći da uspješno završi srednjoškolsko obrazovanje i nastavi sa učenjem na fakultetu.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA