Novinar njemačkog FAZ-a o skupu u Zagrebu: Merkel nikad nije čula za Thompsona!

Radiosarajevo.ba
Novinar njemačkog FAZ-a o skupu u Zagrebu: Merkel nikad nije čula za Thompsona!
Facebook / Michael Martens, član redakcije Frankfurter Allgemeine Zeitunga

Njemačka kancelarka Angela Merkel i Manfred Weber, kandidat Evropske pučke stanke za budućeg šefa Evropske komisije učestvovali su na predizbornom skupu HDZ-a u Zagrebu uoči evropskih izbora koji se održavaju od 23. do 26. maja. 

 Piše: Faruk Vele

Na centralnom predizbornom skupu HDZ-a za europarlamentarne izbore predstavljeno je dvanaest HDZ-ovih kandidata, predvođeno prvim na listi Karlom Resslerom, dok se  na skupu okupilo oko šest hiljada članova i simpatizera HDZ-a.

Merkel je na skupu mogla čuti pjesmu "Lijepa li si" koju izvodi Marko Perković Thompson, a u kojoj se spominje i takozvana Herceg-Bosna, pararepublika čiju nasilnu uspostavu je osudio Haški tribuna.

Njemački novinar Michael Martens, član redakcije Frankfurter Allgemeine Zeitunga (FAZ), koji je početkom milenija sedam godina radio kao dopisnik s Balkana, sa sjedištem u Beogradu, pratio je skup u Zagrebu proteklog vikenda.

U razgovoru za Radiosarajevo.ba,  Martens govori o ozračju na ovom skupu i porukama koje je uputila njemačka kancelarka. Inače, Zagreb je navedeni skup doživio kao izraz podrške kancelarke Merkel posebno Andreju Plenkoviću.

HDZ Angeli Merkel u Zagrebu pustio Tompsona i Herceg-Bosno srce ponosno

"Na skupu je postojala jasna atmosfera "stranačkog prijateljstva" između CDU-a kancelarke Angele Merkel, CSU-a Manfreda Webera i HDZ-a Andreja Plenkovića. Bio je to tipičan izborni skup, koji je pokušavao mobilizirati energiju stranaka", kazao je Martens.

Merkel u Zagrebu - undefined

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL: Merkel u Zagrebu

Na pitanje da komentira činjenicu da na skupu puštena pjesma Thompsona, čiji nastupi su zabranjivani diljem Europe, pa i Njemačkoj, te pominjan Bleiburg, zbog čega je dio javnosti u Hrvatskoj iznio uvjerenje da kancelarka Merkel nije bila ni svjesna u kakav je kontekst dovedena, Martens kaže:

"Jednostavno ne vjerujem da je Angela Merkel ikada u svom životu čula za Thompsona. Ovo je veliko regionalno pitanje, ali nije na radaru njemačke kancelarke. Ali, prilično sam siguran da ne bi potvrdila da je poznato više detalja", rekao je Martens.

Njemački javni radio Deutschlandfunk emitirao je uoči skupa u Zagrebu prilog u kojem se posjeta njemačke kancelarke Angele Merkel Zagrebu proglašava "upitnom" i to zato što pomaže predizbornoj kampanji HDZ-a.

Merkel i glavnog kandidata EPP-a Manfreda Webera se proziva jer dolaze na skup HDZ-a, stranke "čiji je osnivač Franjo Tuđman umanjivao broj ustaških žrtava". Također citiraju pučku pravobraniteljicu Loru Vidović koja kaže da HDZ ne poduzima ništa protiv historijskog revizionizma, prenosi NAP.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije