Novi zemljotres u Srbiji: Treći u nizu u posljednjih 8 sati

2
Radiosarajevo.ba
Novi zemljotres u Srbiji: Treći u  nizu u posljednjih 8 sati
Foto: EMSC / Treći potres u Srbiji

Zemljotres jačine 1,7 jedinica Richterove skale registrovan je u regionu mjesta Topola, u Srbiji.

Kako se navodi na sajtu Seizmološkog zavoda Srbije, potres se dogodio u 7:58 sati.

Podsjetimo, dva zemljotresa pogodila su Kragujevac, jedan se dogodio kasno sinoć oko 00.25, a drugi rano jutros 5.18 sati.

Treneru iz BiH 12 godina zatvora za pedofiliju, on pobjegao

Treneru iz BiH 12 godina zatvora za pedofiliju, on pobjegao

Seizmologinja Slavica Radovanović nedavno je navela da se nakupilo seizmičke energije i da se u narednom periodu, možda za desetak godina može očekivati jak udar u Šumadiji.

Radovanović je istakla da serija zemljotresa koji su proteklog vikenda u kratkom roku pogodili Mladenovac ukazuju da je taj prostor u kojem ih dugo nije bilo, živ, da se u njemu sakupila seizmička aktivnost i da se u narednom periodu, možda za desetak godina može očekivati jak udar u Šumadiji.

"Oni samo ukazuju da je taj prostor živ, da prosto dugo tu nije bilo zemljotresa takvih magnituda, 20-ak godina. Poslednji su bili 2001. kod Barajeva, a nešto malo pre toga sličnih magnituda kod Azanje i Velike Krsne. Sve ovo govori da je taj prostor živ i da u njemu, a u kojem su se pre stotinak godina događali jaki zemljotresi, mogu da budu generisani takvi", objasnila je Slavica Radovanović za Telegraf.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije