Novi val protesta u Sloveniji

Radiosarajevo.ba
Novi val protesta u Sloveniji

Za danas su u Sloveniji najavljeni novi protesti protiv domaćih političkih elita i vlade, a već bi se sutra mogli prvi put u većem broju u Ljubljani okupiti i pristaše premijera Janeza Janše kako bi izrazili neslaganje s porukama demonstranata.

Protesti protiv slovenačkih političkih i ekonomskih elita periodično se ponavljaju u slovenačkim gradovima već više od dva mjeseca.

Protesti koji se sazivaju preko facebooka usmjereni su protiv korupcije i klijentelizma lokalnih političara, ali i vlade u cjelini, a ponovo će imati i  karnevalsku dimenziju.

Kako je objavila televizijska postaja POP TV, demonstranti su najavili da će se večeras okupiti u centru Ljubljane s papirnatim maskama koje će onda simbolično spaliti ispred zgrade slovenačkog parlamenta, tražeći odlazak sadašnje vlade te formiranje prijelazne, koja bi državu vodila do prijevremenih izbora.

Demonstranti u Ljubljani su se već nekoliko puta pojavljivali dobro opremljeni kostimima zombija, maskama i maskotama kojima su slikovito poručivali svoje zahtjeve.

Veći dio protesta u Ljubljani je najavljen za petak rano popodne, kada će se, prema očekivanjima, više hiljada ljudi okupiti na Kongresnom trgu. Kako su javili slovenački mediji, dva sata prije toga na istom će se mjestu održati i skup pristaša sadašnje vlade i premijera Janeza Janše.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije