Novi Sad: Vanredne mjere odbrane od poplava

Radiosarajevo.ba
Novi Sad: Vanredne mjere odbrane od poplava


Vanredne mjere odbrane od poplava uvedene su u srijedu na još 40 kilometara toka Dunava kroz Srbiju, tako da se taj vid odbrambenih aktivnosti primjenjuje od državne granice do Begeča, na ukupno 194 kilometra, priopćilo je Javno vodoprivredno poduzeće Vode Vojvodine, a javila Fena.

Vodostaj Dunava na ulazu u zemlju, kod Bezdana, dostigao je jutros 734 centimetra, što je za 30 centimetara više nego prethodnog dana, dok je na vodomjeru kod Novog Sada zabilježeno 578 centimetara, odnosno 37 centimetara više nego dan ranije, javlja Tanjug.
    
Mjerama odbrane od poplava, kako se precizira u saopćenju, obuhvaćeno je trenutno oko 390 kilometara odbrambenih linija na Dunavu, Tisi, i na kanalima Begej i Karašac.
    
Sve službe Voda Vojvodine, kao i operativni timovi vodoprivrednih preduzeća Zapadna Bačka u Somboru, bačkopalanačkog Dunava i novosadske Šajkaške su na terenu i spremno dočekuju plavni val, koji će kod Bezdana biti najveći poslije 1965. godine, kada je zabilježena razina od 776 centimetara.

Novi Sad: Najviši nivo Dunava će biti 15. juna

Vodostaj Dunava kod Bezdana se u aprilu 2006. godine zaustavio na 736 centimetara, a prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, vrh plavnog vala od 745 centimetara očekuje se 13. juna.

Prema prognozi, najviši nivo Dunava kod Novog Sada, od 642 centimetra, očekuje se 15. juna.
    
Kako navode iz informativne službe Voda Vojvodine, najavljeni vodostaji ne bi trebali ugroziti branjena područja, ali će pod vodom biti, ili već jesu na pojedinim lokacijama, vikendice i kuće koje su izgrađene u nebranjenom dijelu, odnosno u koritu rijeke.
    
Odbranu tih naselja organiziraju lokalne samouprave, koje uvijek mogu računati na pomoć Voda Vojvodine, navedeno je u priopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije