Novi Sad je uz BiH: 'Nasilje nad ženama poprimilo je razmjere epidemije'

2
Radiosarajevo.ba
Novi Sad je uz BiH: 'Nasilje nad ženama poprimilo je razmjere epidemije'
Foto: 021.rs / Protesti u Novom Sadu

U Novom Sadu skup solidarnosti sa ženama BiH: Ostavljale su se i poruke podrške ženama u BiH.

"Znamo bol svake žrtve. Znamo kakav strah osjećaju. Znamo kako je bojati se u vlastitom domu za svoj život i život svoje djece. Ovaj svirepi zločin dok nije uklonjen sa društvenih mreža gledalo je 10 hiljada ljudi. Vidjeli su stvarnu smrt jedne žene", rekla je aktivistkinja Magdalena Rašković. 
 
Prema njenim riječima, neki od pratilaca razumjeli su kako je zločin nad ženom pred očima svijeta lako izvesti.
 
"Zar takav ili sličan opis stradanja nismo pročitali u medijskim izvještajima o ubistvima žena iz našeg grada iz naše zemlje? U nekima od njih žrtve su odlazile do stanice policije, do Centra za socijalni rad, do tužilaštva. Pomoć nisu dobile. Zar ima žene među nama koja se nikad nije zapitala koja je sljedeća?", navela je.
 
Istakla je da ne postoji hitniji i važniji posao institucija od suzbijanja muškog nasilja nad ženama i djevojčicama. 
 
"Ono je u čitavom regionu poprimilo razmjere epidemije. Jedina stvarna šansa za ljudski rod, a time i naše društvo je u oslobođenju ženskog dijela čovječanstva", rekla je Magdalena Rašković.

Ovo je jedan u nizu skupova u regionu koji su se održavali danas u isto vrijeme, nakon što su žene u Bosni i Hercegovini pozvale na masovno okupljanje i blokadu ulica u svojim gradovima.
 
Povod je ubistvo Nizame Hećimović u Gradačcu u Bosni i Hercegovini koju je svirepo ubio njen bivši partner, a koju institucije Bosne i Hercegovine nisu zaštitile ni nakon prijave nasilja. 
 
Na protest u Novom Sadu pozvale su Novosađanke okupljene oko protesta "Novi Sad protiv nasilja". Kako su navele, cilj je da se pošalju poruke podrške i solidarnosti sa pobunjenim ženama Bosne i Hercegovine, ali i da se ukaže na krizu i dramatičan porast broja ubistava žena u čitavom regionu.
 
"Tu krizu izaziva muško nasilje u čijem je korijenu svakodnevna promocija nasilnih obrazaca ponašanja među dječacima i muškarcima, kontinuirana militarizacija društva i konstantno nasilje koje se promoviše iz samog vrha države i u medijima", navele su organizatorke.
 
Istakle su i da zahtjevaju da u Srbiji zaštita od nasilja u porodici i partnerskim odnosima postane stvarni prioritet, a "djelovanje policije, socijalnih službi i pravosuđa bude koordinirano, efikasno i djelotvorno", piše 021.rs.

Bivša Miss Jugoslavije uživa s bogatim šeikom: Naravno da živim u haremu, ja sam vampirizirana Hurem

Bivša Miss Jugoslavije uživa s bogatim šeikom: Naravno da živim u haremu, ja sam vampirizirana Hurem

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije