Novi Sad: Aplikacija za borbu protiv govora mržnje

Radiosarajevo.ba
Novi Sad: Aplikacija za borbu protiv govora mržnje

U Novom Sadu je predstavljen novi način borbe protiv govora mržnje. Koristeći novu tehnologiju građani će moći da prijave sve grafite sa porukom netrpeljivosti nadležnim gradskim službama, piše Radio Slobodna Evropa.

Prema podacima pokrajinskog Zavoda za rodnu ravnopravnost iz prošle godine jedna trećina grafita na javnim površinama u Novom Sadu poziva na ubistvo neke marginalizovane grupe, a glavna meta je uglavnom LGBT populacija. Grafiti nerijetko podržavaju ratne zločince, a usmjereni su i protiv manjinskih etničkih skupina.

Vojvođanski građanski centar stoga je odlučio pozvati Novosađane da se aktivnije uključe u borbu protiv ovog vida govora mržnje. Ova organizacija je razvila aplikaciju za pametne telefone kojom građani mogu prijaviti diskriminatorne natpise najavnim površinama u glavnom gradu Vojvodine.

Kako su aktivisti Centra rekli, aplikacija predstavlja most izmedju nadležnih službi i građana, stvoren uz pomoć modernih i danas lako dostupnih tehnologija.

Aktivistkinja Jelena Dukarić kaže da pomoću aplikacije građani mogu proslijediti fotografije grafita na web stranicu Objektivno bolje koji je namijenjen prikupljaju svih pristiglih grafita.

Svake druge sedmice te će fotografije administrator stranice poslati gradskoj upravi, koja zatim ima određeni rok i obavezu da grafite ukloni.

“Pozivamo vas da kada odete u šetnju koristite ovu aplikaciju, fotografišite grafite sa govorom mržnje i prosledite ih našim administratorima. Mi ćemo sve te podatke proslediti gradskoj upravi”, kaže ona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije