Novi premijer Slovenije ima poseban test za buduće ministre

2
Radiosarajevo.ba
Novi premijer Slovenije ima poseban test za buduće ministre
Foto: STA / Robert Golob

Za odabir ljudi koji će preuzeti važne dužnosti novi slovenski premijer Robert Golob koristi se svojim korporativnim iskustvom, pa su tako svi parlamentarci iz njegove stranke morali odgovoriti na 12 pitanja iz Gallupova testa kojim se u poduzećima mjeri angažiranost zaposlenika i njihova motivacija za rad.

Riječ je o testu koji daje analizu vrijednosti, čime se potiču pozitivne strane pojedinca i izbjegavaju potencijalni konflikti u grupi, kazala je za ljubljansko Delo predsjednica parlamenta Urška Klokočar Zupančič iz Golobove stranke Pokret sloboda.

I ona je kao i ostalih četrdeset zastupnika izabranih na listi najjače stranke u parlamentu u testu odgovarala na pitanja iz Gallupova testa Q12, od kojih je prvo "Znate li šta se od vas očekuje na radnom mjestu?".

Bio bi intrigantno poslušati odgovore nekih od sadašnjih i bivših bosanskohercegovačkih ministara.

Gallupovim testom Golob se koristio prilikom odabira svojih saradnika u vrijeme kad je prije ulaska u politiku vodio veliku elektroenergetsku kompaniju GEN I.

On je drugi slovenski predsjednik vlade koji svoja ranija poslovna iskustva i metode vođenja ljudskih resursa namjerava prenijeti u politiku, navodi Delo.

List dodaje da je takve načine odabira saradnika i ekipa na vodećim funkcijama prvi u slovensku politiku uveo pokojni premijer i predsjednik Janez Drnovšek, koji je prije ulaska u visoku politiku bio direktor jedne poslovnice Ljubljanske banke i iskusan ekonomist.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije