Novi napad: Eksplozivna naprava bačena na redakciju podgoričkih Vijesti

Radiosarajevo.ba
Novi napad: Eksplozivna naprava bačena na redakciju podgoričkih Vijesti

Nepoznati počinitelji bacilli su kasno sinoć eksplozivnu napravu na zgradu u kojoj se nalazi redakcija lista Vijesti, u napadu nije bilo ozlijeđenih, ali je pričinjena materijalna šteta, javlja Fena.

Eksploziv je bačen ispod prozora ureda glavnog i odgovornog urednika lista Mihaila Jovovića.

Jovović se u trenutku eksplozije nalazio u uredu, ali nije ozlijeđen, kao ni ostalih petnaestak zaposlenih koji su se zatekli u redakciji.

Od jake detonacije demolirane su podrumske prostorije i polomljena stakla na prozorima nekoliko ureda.

Policija je izvršila uviđaj i u toku je istraga o ovom napadu.

Direktor Vijesti Željko Ivanović kazao je da napad eksplozivnom napravom na redakciju tog lista predstavlja teroristički čin, odnosno, kako je naveo, očekivani epilog višegodišnje negativne kampanje koju protiv tog medija vodi premijer Milo Đukanović.

Ovo je pokušaj ubistva glavnog i odgovornog urednika Vijesti Mihaila Jovovića, jer je dinamit postavljen ispred prozora njegovog ureda.

Prava je sreća da nitko nije ozlijeđen. Ovo je kruna politike Vlade Crne Gore i premijera Đukanovića prema Vijestima, rekao je Ivanović.

On je naveo da napad doživljava kao njihovu čestitku za Novu godinu.

I ranije su znali da nam pošalju slične čestitke, ali sve će ovo ostati bez rezultata, jer Đukanović nikada neće moći da uređuje Vijesti po svojoj volji, kazao je Ivanović.

Crnogorski ministar unutarnjih poslova Raško Konjević osudio je sinoćnji napad na redakciju Vijesti, navodeći da je u pitanju atak na slobodnu riječ.

Konjević je rano jutros obišao prostorije Vijesti, izrazivši očekivanja da će počinitelji napada biti otkriveni u najkraćem roku.

Ovo je, nažalost, jedan u nizu napada koji se događa na redakciju Vijesti. Svaki takav napad je atak na slobodnu riječ i demokraciju, a to znači napad na državu, kazao je Konjević.

Najnoviji napad eksplozivom je nastavak serije napada na redakciju Vijesti. Redakcija je kamenovana 8. studenoga, a napadnuta je i tijekom listopadske Parade ponosa u Podgorici.

Policija i tužiteljstvo još nisu riješili ni seriju paljenja automobila Vijesti u ljeto 2011. godine, javlja Tanjug.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije