Novi detalji stravičnog zločina u Hrvatskoj: Ubio majku i suprugu, pucao je kroz vrata WC-a

0
Radiosarajevo.ba
Novi detalji stravičnog zločina u Hrvatskoj: Ubio majku i suprugu, pucao je kroz vrata WC-a
Foto: Photojoiner / Stravičan zločin u Velikoj Gorici

U krvavom pohodu u petak, 29. decembra, ujutro, oko 10 sati, u neposrednoj blizini gradskog groblja u Velikoj Gorici penzionisani je mehaničar puškom ubio svoju suprugu, svoju majku, a zatim i sebe. Ubio majku pa smaknuo ženu koja je vrištala. "Pucao je kroz vrata WC-a".

Nakon svađe koja je u jutarnjim satima izbila u njihovoj obiteljskoj kući u Zagrebačkoj ulici, Zvonimir Drvodelić je, odjeven samo u donji veš i s puškom u ruci, svoju suprugu, koja je pokušala pobjeći od njega, pomahnitalog nasilnika, progonio ulicom nekoliko desetaka metara, a ona se dozivajući upomoć pokušala spasiti bijegom u obližnju cvjećaru.

"Pomozite! Pomozite! Zvonko će me ubiti!" vikala je, prema izjavama svjedoka, užasnuta žena dok je pokušavala pronaći sklonište. Utrčala je u cvjećaru te se zatvorila u toalet, ali Drvodelić ju je pronašao.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Jedan od svjedoka je rekao: "Čuo sam pucanj, zvučalo je kao petarda i mislio sam da je prigodno, u povodu skorašnje Nove godine. Ali, ubrzo nakon toga čuo sam zapomaganje i pojurio u cvjećaru vidjeti šta se događa. Unutra je bila prodavačica i još jedna susjeda. Sve je bilo puno krvi. Prodavačica u cvjećari rekla nam je da zovemo policiju, a žrtva da joj pomognemo jer će je ubiti."

Naguravali se

"U tom trenutku muškarac s puškom ušao je u cvjećaru. Vrata cvjećare bila su otvorena. Naguravali smo se, pokušali smo mu uzeti pušku. I dok smo se naguravali, u jednom sam trenutku ugledao svoju majku koja se spustila u cvjećaru. Pojurio sam je skloniti prije nego što uđe. Žrtva se zatvorila u WC, ali nije zaključala vrata. Ja sam zaključao vrata stubišta na kojima je bila moja majka. Taj muškarac pucao je kroz zatvorena vrata WC-a. Sve je to počelo oko 10 sati, a u 10.04 uputili smo prvi poziv policiji. Zvali smo ih opet u 10.12, ali su nam rekli da su već na putu i doista su brzo nakon toga došli", ispričao je svjedok ovog stravičnog zločina.

Horor u Hrvatskoj: Muškarac ubio puškom ženu u trgovini i pobjegao

Horor u Hrvatskoj: Muškarac ubio puškom ženu u trgovini i pobjegao

On i njegova majka još su u šoku od onoga što su proživjeli.

Je li ubistvu supruge prethodilo ubojstvo Drvodelićeve majke za sada još nije poznato. Prema jednoj verziji događaja majku je ubio prvu, te zatim pojurio za suprugom, a prema drugoj se, navodno, vratio u svoju 30-ak metara udaljenu kuću te tada iz puške pucao u majku.

Drvodelić se zatim zabarikadirao u kuću, a u ekspresnom roku na mjesto zločina došla je sva sila policije, uključujući i pripadnike specijalne policije i Antiterorističke jedinice Lučko, naoružane dugim cijevima i s balističkim štitovima u rukama, ponesenim za slučaj da moraju provaljivati u kuću u kojoj se nalazi naoružani ubica.

Policija je zbog opasnosti da Drvodelić ne zapuca i na nju ili prolaznike, ogradila Zagrebačku ulicu u dužini od nekoliko stotina metara te zabranila bilo kome da ulazi u ograđeno područje. U međuvremenu, barem kako se na mjestu događaja moglo čuti s mjesta gdje su se hrvatski mediji nalazili, počeli su pozivi Drvodeliću da se preda.

"Baci pušku, baci pušku", čuli su se povici policije. Ali kako će se poslije ispostaviti, Drvodelić je u tom trenutku već bio mrtav, oduzevši si život možda i prije dolaska policije pred kuću.

"Policija je dobila dojavu nešto iza 10 sati o sumnji na kazneno djelo ubistva. Dolaskom smo, nažalost, potvrdili tu sumnju. Vrlo smo brzo locirali muškarca za kojeg smo sumnjali da je počinio ubojstvo. Stavili smo pod nadzor taj objekt", rekla je glasnogovornica zagrebačke policije Marija Goatti.

Ilegalno oružje

Dodala je i kako je policija utvrdila da je pušku kojom je počinio zločin Drvodelić posjedovao ilegalno.

Kako su nam rekli susjedi, Drvodelići su živjeli na spratu kuće. Zvonimir i njegova supruga Marija, koju je ubio, živjeli su na spratu, a u prizemlju je živjela njegova majka Veronika, ubicina druga žrtva.

Stravičan zločin u Hrvatskoj, mediji javljaju: Ubio majku, suprugu pa sebe

Stravičan zločin u Hrvatskoj, mediji javljaju: Ubio majku, suprugu pa sebe

Iako policija i Centar za socijalnu skrb u toj porodici nikada nisu intervenirali, među supružnicima je znalo biti žestokih svađa, a ubijena Marija bi ponekad u razgovorima sa susjedima, kada bi je pitali za odnose sa suprugom, samo izbjegavala odgovor i govorila: "Nije dobro".

"Bio je bezobrazan, jako ljubomoran i egoističan, a znao je i popiti", rekla je jedna od susjeda za Jutarnji List. Za njegovu suprugu Mariju imaju samo riječi hvale. Kažu da su je svi u susjedstvu obožavali, kao i da je svima bila spremna pomoći.

Isto govore i o Zvonimirovoj majci, koja bi, barem prema pričama u susjedstvu, u svađama između sina i snahe uvijek stala na Marijinu stranu. Lako je moguće da je upravo to bio jedan od razloga zbog kojih je Zvonimir odlučio ubiti i nju nakon što je ubio svoju dugogodišnju suprugu.

Kolege iz ZTC-a

Zvonko Drvodelić cijeli je radni vijek proveo kao aviomehaničar u Avionsko-tehničkom centru u Velikoj Gorici. Tamo se zaposlio još za vrijeme bivše Jugoslavije, ranih 1980-ih, kada se firma zvala Zmaj i bavila se popravcima borbenih aviona JNA. Kolege koji su radili s njim tvrde da je bio profesionalan mehaničar, ali je sam određivao šta će raditi.

Tvrde da je bio svadljiv i agresivan te da nije volio autoritete. Prema njihovim riječima, nije baš bio društvena osoba. Nije se volio družiti s kolegama niti je dolazio na proslave u firmi. Kao najbolji primjer njegove ličnosti iznose podatak da niko od njegovih najbližih kolega nije znao kada je prije otprilike tri godine otišao je u penziju. Jednostavno, nikome nije rekao da odlazi.

Policija je u petak do poslijepodnevnih sati još obavljala očevid na mjestu događaja i informativne razgovore sa svjedocima da bi sa sigurnošću mogla potvrditi kako se tačno događaj odvijao. Međutim, dvjema žrtvama Drvodelićeva krvavog pohoda to će malo značiti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije