Novi detalji pada vojnog aviona u Hrvatskoj: I građani uskočili u pomoć pilotima

4
Radiosarajevo.ba
Novi detalji pada vojnog aviona u Hrvatskoj: I građani uskočili u pomoć pilotima
Foto: Vatrogasci / Intervenirali vatrogasci

Kod Voćina nedaleko od Slatine u Hravtskoj jučer poslijepodne srušio se vojni avion MiG-21.

Nakon velike potrage pronađena su oba pilota. Piloti su živi. Još nije jasno koji je uzrok nesreće.

Kriminalistička vojna policija i glavni avio vojni istražitelj provest će istragu pada MiG-a dvosjeda, rečeno je na MORH-ovoj konferenciji za novinare te istaknuto da su piloti prijavili određene probleme u radu motora.

Crkva u BiH bori se s iseljavanjem: Katolička zajednica upola manja

Crkva u BiH bori se s iseljavanjem: Katolička zajednica upola manja

Oglasio se MORH: Pronađena oba pilota iz srušenog vojnog aviona

Oglasio se MORH: Pronađena oba pilota iz srušenog vojnog aviona

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ), brigadni general Michael Križanec iznio je detalje samog događaja navevši da se danas trebala održati obuka s pet aviona u istom trenutku u zračnom prostoru, a prvi poziv u nuždi objavljen je u 13.44 sati te je potom u 13.48 sati posada objavila da će se katapultirati zbog određenih problema u radu motora.

Unutar pola sata, naveo je, poletio je prvi helikopter s Lučkog s timom pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga, potom i drugi te su u 15.28 sati posade uočile oba padobrana, što je potvrdilo da su oba pilota sigurno napustila avion prije njegovog udara u zemlju. U 16.25 sati piloti su bili u helikopterima, a potom predani sanitetu i odvezeni u bolnicu u Zagrebu.

I Križanec je istaknuo iskustvo oba pilota, a zahvalio je i građanima šireg područja Voćina koji su spremno uskočili u pomoć pilotima, kao i kolegama iz američkog, mađarskog i francuskog ratnog zrakoplovstva koji su ponudili pomoć i izrazili podršku. Istaknuo je i da zbog današnje nesreće neće biti prizemljeni svi MiG-ovi.

"Neće se prizemljiti svi MiG-ovi. Ovdje se radi o MiG-u dvosjedu koji je vrlo različit od MiG-a jednosjeda, koji su nam sada u dežurnom borbenom dvojcu. Međutim, istraga prioritetno treba dati odgovor na pitanje je li sigurna daljnja eksploatacija dvosjeda za obuku", rekao je navevši, među ostalim, da je riječ o remontiranim i pregledanim avionima, ali stare generacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije