Nova vlada Srbije položila zakletvu

Radiosarajevo.ba
Nova vlada Srbije položila zakletvu

Srbija je dobila novu vladu koju će voditi premijer Ivica Dačić. Prva sjednica zakazana je za 15 časova.

Vlada je izglasana u skupštini sa 142 glasa "za". Za vladu su glasali poslanici vladajuće većine okupljene oko SNS-SPS-URS, protiv izbora nove vlade bila su 72 poslanika opozicije, dok je 26 poslanika bilo odsutno.

Treb napomenuti i da je ovom odlukom, Socijalistička partija Srbije (SPS), čiji je Dačić lider, prvi put nakon gotovo 12 godina i svrgavanja s vlasti bivšega srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića 2000, dobila premijersko mjesto

Lider SDA Sulejman Ugljanin i u ovoj vladi biće ministar bez portfelja

Kompletan sastav Vlade nakon položene zakletve izgleda ovako: premijer je Ivica Dačić, a potpredsjednici Aleksandar Vučić, Jovan Krkobabić i Suzana Grubješić. Ministar unutrašnjih poslova je premijer Dačić, ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić (URS), vanjskih poslova Ivan Mrkić (nestranačka ličnost, predložio ga SNS), a odbrane gore navedeni Vučić (SNS).

Ministrica regionalnog razvoja i lokalne samouprave jeste Verica Kalanović (URS), ministar saobraćaja je Milutin Mrkonjić (SPS), građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić (NS/SNS), pravde i državne uprave Nikola Selaković (SNS); mnistar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je Goran Knežević (SNS), prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović (SPS), ministrica zdravlja je Slavica Đukić Dejanović (SPS), a energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović (SNS).

Na čelu kulture i informisanja je ministar Bratislav Petković (SNS), ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja je Milan Bačević (SNS), rada, zapošljavanja i socijalne politike - Jovan Krkobabić (PUPS), omladine i sporta - Alisa Marić (nestranačka ličnost, predložio ju je SNS), dok je ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić (SPDS), objavio je B92.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije