Nova vlada Srbije obećava dodatno oporezivanje političara

Radiosarajevo.ba
Nova vlada Srbije obećava dodatno oporezivanje političara

Budući premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će nova vlada uvesti i dodatno oporezivanje najviših državnih dužnosnika, od predsjednika Republike, preko ministara, do narodnih zastupnika, javlja Fena.

"Ne može nijednom državnom dužnosniku da se realno od plate oduzme manje nego nastavniku ili ljekaru", rekao je Vučić za današnji Blic.

Novi porez za političare biće uveden zato što bi nakon ukidanja solidarnog poreza i linearnog smanjenja plata u javnom sektoru za 10 posto, najviši državni dužnosnici plaćali manji porez nego do sada, za razliku od običnih radnika koji će plaćati više.

Primjera radi, ministar s primanjima od 130.000 dinara do sada je plaćao solidarni porez 15.500, dok bi smanjenjem plata 10 posto plaćao 13.000.

"Da bi se ispravila ova nepravda priprema se posebna mjera kojom će svi državni dužnosnici biti više oporezivani od običnih radnika u javnom sektoru. Ne može nijednom državnom dužnosniku da se realno od plate oduzme manje, nego nastavniku ili ljekaru", rekao je Vučić, javlja Tanjug.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije