Nova vlada će imati 19 ministara i 3 potpredsjednika

Radiosarajevo.ba
Nova vlada će imati 19 ministara i 3 potpredsjednika
Poslanici crnogorske skupštine izabrali su danas 41. vladu, glasovima 41 poslanika vladajuće većine.

Na čelu Vlade bit će Duško Marković, zamjenik predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS).

Nova vlada će imati 19 ministara i tri potpredsjednika.

Novu vladu čine predstavnici šest političkih subjekata, i to DPS-a, Socijaldemokrata, Liberalne partije i manjinskih - Bošnjačke stranke, koalicije “Albanci odlučno” i Hrvatske građanske inicijative.

Poslanici ovih partija u parlamentu glasali su za novi saziv vlade.

Novi premijer Duško Marković najprije je poslanicima predstavio program rada vlade za naredne četiri godine, nakon čega je saopćio i imena ministara u svom kabinetu.

Vlada će imati tri potpredsjednika, Rafeta Husovića iz Bošnjačke stranke, koji će biti zadužen za regionalni razvoj, Zorana Pažina iz DPS-a, koji će biti potpredsjednik za politički sistem i ministar pravde, kao i Milutina Simovića iz DPS-a, koji će biti potpredsjednik vlade za ekonomsku politiku i ujedno ministar poljoprivrede.

U odnosu na prethodnu vladu Mila Đukanovića, ukinuto je ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije, dok su novi resori Ministarstvo za sport i omladinu, zatim Ministarstvo za javnu upravu, kao i Ministarstvo za evropske poslove. 

Ministarka za javnu upravu bit će Suzana Pribilović iz DPS-a, ministarstvom sporta i omladine rukovodiće Nikola Janović (DPS), proslavljeni crnogorski vaterpolista, dok će na čelu ministarstva za evropske poslove biti Aleksandar Andrija Pejović (DPS), glavni pregovarač Crne Gore sa EU.

Novi ministar odbrane Crne Gore je Predrag Bošković (DPS), dosadašnji ministar prosvjete, dok je novi šef crnogorske diplomatije doskorašnji ambasador Crne Gore u Sjedinjenim Američkim Državama Srđan Darmanović (DPS).

Na čelu ministarstva ekonomije bit će Dragica Sekulić (DPS), dok je njen partijski kolega Mevludin Nuhodžić preuzeo resor unutrašnjih poslova.

Ministar finansija bit će Darko Radunović (DPS), dosadašnji direktor Prve banke, ministar kulture bit će Janko Ljumović (DPS), bivši direktor Crnogorskog narodnog pozorišta, dok će resor održivog razvoja i turizma voditi Pavle Radulović (DPS).

Na čelu ministarstva nauke bit će Sanja Damjanović (DPS).

Kenan Hrapović iz Socijaldemokrata novi je ministar zdravlja, a Socijaldemokratama je pripao i resor prosvjete, kojim će rukovoditi Damir Šehović.

Ministar saobraćaja je Osman Nurković iz Bošnjačke stranke, dok je resor za rad i socijalno staranje pripao njegovom partijskom kolegi Kemalu Purišiću.

Na čelu ministarstva za ljudska i manjinska prava bit će Mehmet Zenka ispred koalicije Albanci odlučno. Marija Vučinović iz Hrvatske građanske inicijative bit će ministarka bez portfelja. 

Na parlamentarnim izborima, koji su održani 16. oktobra, Demokratska partija socijalista je osvojila 36 mandata, Demokratski front 18, koalicija Ključ devet, Demokrate osam, a Socijaldemokratska partija četiri mandata.

Socijaldemokrate i Bošnjačka stranka osvojili su po dva, a koalicija "Albanci odlučno“ i Hrvatska građanska inicijativa po jednog poslanika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije