Nizozemska vlada zatražila suspenziju bezviznog režima za Srbiju

3
Radiosarajevo.ba
Nizozemska vlada zatražila suspenziju bezviznog režima za Srbiju
Foto: RSE / Pasoš Srbija

Nizozemski zastupnički dom usvojio je rezoluciju u kojoj poziva svoju vladu da se u Bruxellesu zalaže za privremenu suspenziju bezviznog režima za Srbiju.

Prijedlog je podnesen jer se Srbija, kako ističu, ne usklađuje s viznom i vanjskom politikom Europske unije. Prijedlog je u nizozemskom zastupničkom domu imao podršku i vladajućih i opozicionih zastupnika, prenosi Jutarnji list.

Zahtjev su podnijeli zastupnici dviju najvećih stranaka vladajuće koalicije, Jeroen van Wijngaarden iz Narodne stranke za slobodu i demokraciju te Sjoerd Sjoerdsma iz Demokrata 66. No, sam prijedlog je pokrenuo predstavnik iz opozicije.

Lijepi prizori delfina u Dubrovniku

Lijepi prizori delfina u Dubrovniku

Oglasio se Albin Kurti: Srbija nastavlja da traži rat na Kosovu, a jedan su već izgubili

Oglasio se Albin Kurti: Srbija nastavlja da traži rat na Kosovu, a jedan su već izgubili

Zastupnik Jeroen van Wijngaarden se na Twitteru pohvalio da je njegov prijedlog dobio podršku zastupničkog doma nizozemskog parlamenta.

"Zastupnički dom podržava naš prijedlog za stroži pristup Srbiji ako predsjednik Vučić ne podrži sankcije Rusiji. Prekid procesa pridruživanja Srbije EU mogao bi biti opcija. Nećemo oklijevati da ga iskoristimo", rekao je Van Wijngaarden.

U Nizozemskoj parlament ima mandat da daje smjernice vladi za vođenje vanjske politike. Primjera radi, kad je Nizozemska blokirala otvaranje pregovora s Albanijom, inicijativa je potekla iz parlamenta, piše Jutarnji list.

Rezolucija nizozemskog parlamenta poziva na suspenziju bezviznog režima za Srbiju putem mehanizma za hitno kočenje najkasnije do marta 2023. godine, kako se navodi "s obzirom na to da Srbija sve više podriva vanjsku politiku EU zbog dobrih odnosa s Rusijom i nepoštivanja sankcija EU-a, ali i zbog neusklađenosti viznog režima zbog čega je tokom 2022. velik broj ilegalnih migranata iz Srbije ušao u EU".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije