Nisu htjeli krstiti djevojčicu jer je crna

Radiosarajevo.ba
Nisu htjeli krstiti djevojčicu jer je crna
Dunja i Renee (Foto: Jutarnji)

Zagrebački svećenici odbili su krstiti sada već osmogodišnju Renee Suchanek Lawrence, zato što je – crnkinja. Ispričala je to njena majka Dunja, piše Jutarnji list, te dodaje da je djevojčica često predmet rasističkih verbalnih napada.

"Išla sam u Palmotićevu, kod isusovaca. Tada je Renee još bila u kolicima. Išla sam do župnog ureda. I pitam tamo tu ženu u mantiji da bi krstila dijete, a ona kaže: 'A to biste krstili?' Ja joj odgovorim: 'Oprostite, nije 'to', ona je moja kći. Njezin odgovor bio je: 'Ne možemo je krstiti jer je crna.' To mi jedan vjernik kaže, a propagira nauk da smo svi pred Bogom jednaki", priča Dunja, dodajući kako bi danas sigurno reagirala drugačije.

Dunja je Reneeina oca, crnca, upoznala u BiH gdje je on boravio kao pripadnik SFOR-a. Sada je u Afganistanu, a Dunja je zajedno sa djevojčicom svakodnevno izložena rasističkim napadima.

"Ej, mala, tvoj tata još visi u džungli na grani", rekao je nasred ulice, prepriječivši joj put, odrastao muškarac tada četverogodišnjoj Renee Suchanek Lawrence.

Dunja dodaje kako je s Reneeinim ocem u Zagrebu prije pet godina imala susret s trojicom skinsa koji su žarko željeli sukob. Tada je pozvala policiju, a sličnih susreta više nije imala. No, sjeća se primitivnih dobacivanja još dok je Renee bila malena i vozila se u dječjim kolicima.

"Krenuli smo u Maksimir, bilo je vruće, Renee je imala gole nogice. Ženska trkne svoju frendicu i dobaci: 'Gle, nije oprala djetetu noge.' Nisam reagirala, nisam se htjela spuštati na njihovu razinu“, priča Dunja.

Svejedno, kaže da bi lagala kad bi rekla da je Reneein život nepodnošljiv i da joj ga svaki dan zagorčavaju. Živi u uvjerenju da su ti ispadi zapravo ispadi primitivnih pojedinaca, piše Jutarnji list. Ipak, boji se Reneeina odrastanja, boji se kad bude u pubertetu te kasnije i njenih izlazaka, osobito noćnih.

danas.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije