Nimetz aktuelizira pitanje imena Makedonije

Radiosarajevo.ba
Nimetz aktuelizira pitanje imena Makedonije


U pokušaju rješenja problema oko korištenja imena Makedonija, posrednik UN-a u grčko-makedonskom sporu Matthew Nimetz namjerava posjetiti i Skoplje i Atinu.

Glavni grad Grčke prva je destinacija za Nimetza naredne sedmice gdje će za naziv ove bivše jugoslovenske republike predložiti "najstariju" ideju - "Republika Sjeverna Makedonija", javila Aljazeera pozivajući se na agenciju Srna.

Kako piše skopski dnevnik Jutarnji vesnik je još neizvjesno da li je riječ o prijedlogu koji je Nimetz dostavio dvojici pregovarača Zoranu Jolevskom i Adamantiosu Vasilakisu tokom trilateralnog sastanka u New Yorku u novembru, ili o nečem drugom.

Grčki portal Kapital ocenjuje da posrednik UN-a tokom posjete regionu naredne sedmice ima namjeru ne samo vratiti u život pregovarački proces, već ponuditi konkretan prijedlog.

Podsjećamo, nakon raspada Jugoslavije 1991. godine, naziv imena Makedonija postao je predmet rasprave Skoplja i Atine, a ključni grčki argument je da to ime predstavlja "sigurnosnu prijetnju", jer Grčka tako naziva svoju sjevernu oblast. Pregovori oko rješavanja ovog spora vode se od 1992. godine, piše Aljazeera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije