Dobro se dobrim vraća / Nikšić: Doktorica svojoj sugrađanki poklonila kuću

29. 07. 2018. u 14:01:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Nikšićanka Rajka Dimitrijević već godinama je hraniteljica, a trenutno pored svoje troje djece, brine o još dvoje. Do skoro je živjela kao podstanar, ali zahvaljujući plemenitom gestu sugrađanke Slavke Čolaković, koja joj je poklonila kuću.

Da se doboro dobrim vraća osjetila je ovih dana Nikšićanka Rajka Dimitrijević.

Decenije podstanarskog života nisu je zaustavile u humanoj hraniteljskoj misiji, pa pored brige o troje svoje djece godinama je hranitelj mališanima iz svih krajeva Crne Gore. Nagrada za dobra djela stigla je nedavno kada joj je sugrađanka, doktorica Slavka Čolaković, poklonila kuću.

“Prvo sam, iskreno da vam kažem, bila šokirana i iznenađena, pa i sad sam još u čudu, jer u životu ni od koga ništa nisam dobila. Mi imamo sve samo nismo imali krov nad glavom, toliko smo sretni da se to ne može riječima objasniti”, izjavila je Dimitrijević za RTCG.

Druga junakinja ove priče, doktorica Čolaković nije htjela pred kamerama da govori o svom plemenitom gestu. Kratko je u telefonskom razgovoru kazala da nije uradila ništa posebno, jer je kuću naslijedila od ujaka, pa je smatrala da treba da je ustupi nekome kome je zaista potreban krov nad glavom.

“Ovo je meni veliki podstrek i sigurnost, da dok god budem mogla, a nisam prestara, da se bavim ovim poslom, bez odustajanja, i nadam se da ću to prenijeti na svoju djecu”, kaže Rajka.

U čitavu priču od početka je bio uključen i nikšićki Centar za socijlani rad. Sa ponosom ističu da je kuća pripala nekom ko je to, zbog svog humanog poziva i promocije nesrodničkog hraniteljstva, zaista i zaslužio.

“Želimo da apelujemo na sve ljude dobre volje koji imaju mogućnosti, a vole i mogu da brinu o djeci, da se jave i slijede Rajkin primjer, da budu potencijalni hranitelji, svoj djeci koja nemaju adekvatnu roditeljski brigu”, poručuje Milena Nikolić iz Centar za socijalni rad za Opštine Nikšić, Šavnik i Plužine.

“Mislim da je to najdivniji osjećaj pružiti toplinu doma i svu ljubav ovog svijeta djetetu koje nijesi rodila i prihvatiti ga na taj način kao da je tvoje, i uspjeti svoju djecu naučiti da tu djecu doživljavaju kao svoje”, poručuje Rajka.

Djeca koju rodbina prihvati i odgaja primjeri su srodničkog starateljstava duboko ukorijenjenog u tradiciji našeg naroda. Trenutno se u Nikšiću u 39 takvih porodica nalazi 61 dijete, dok je Rajka jedina nesrodnička hraniteljica iz Nikšića.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA