Nikolić zaprijetio: Nije nam do rata, ali ćemo poslati i vojsku ako treba

Radiosarajevo.ba
Nikolić zaprijetio: Nije nam do rata, ali ćemo poslati i vojsku ako treba
AA / Tomislav Nikolić
Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić snažno je reagirao nakon što vozu koji je jučer iz Beograda krenuo za Mitrovicu nije dopušten ulazak na teritorij Kosova.

"Nije nam do rata, ali ćemo poslati i vojsku ako treba da bismo zaštitili Srbe od potencijalnog ubijanja. Ako budu ubijali Srbe, poslat ćemo i vojsku, svi ćemo ići. I ja ću ići, nije mi prvi put", poručio je srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić na konferenciji za novinare koja je održana nakon sjednice Savjeta za nacionalnu sigurnost, danas u popodnevnim satima.

"Sporazumi iz Brisela služe da se Srbija podsjeti na što se obavezala, a da ih Albanci jednostavno pogaze", kazao je Nikolić, kako prenosi Blic.

Sjednica Savjeta za nacionalnu sigurnost hitno je sazvana nakon drame koja je nastala uslijed slanja voza iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu u subotu 14. januara. 

Radilo se o prvoj liniji u posljednjih 18 godina, od NATO intervencije, koja je trebala doprinijeti boljoj povezanosti sjevera Kosova, na kojemu živi pretežito stanovništvo srpske nacionalnosti, i glavnog grada Srbije.

No voz ukrašen bojama zastave Srbije, slikama freski manastira na Kosovu,  te natpisima "Kosovo je srpsko" na 21 jeziku nije se svidio vladi u Prištini, te se vratio u Beograd nakon 19 sati vožnje, budući da mu nije dopušten ulazak na teritorij Kosova. 

Zbog blokade hitnu je konferenciju za novinare sazvao srpski premijer Aleksandar Vučić, koji je izjavio da su Albanci pokušali minirati prugu te "poslao posljednje upozorenje Prištini". 

Nikolić je danas rekao da odsada predmet dijaloga u Briselu treba biti samo voz, tj sloboda kretanja, te da iako Srbija ne želi rat, po Ustavu je dužna zaštiti svoj teritorij i svoje građane, te je ocijenio da su događaji vezani uz voz "trzaji odlazeće američke administracije". 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije