Nikolić raspustio skupštinu i raspisao parlamentarne izbore

Radiosarajevo.ba
Nikolić raspustio skupštinu i raspisao parlamentarne izbore

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić potpisao je danas Vladin ukaz o raspuštanju parlamenta i Odluku o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora.

Nikolić je raspisao izbore za 16. mart.

Pred velikim brojem domaćih i stranih medija srbijanski predsjednik je Ukaz o raspuštanju Narodne skupštine i Odluku o potpisao tačno u podne.

Predsjednik Srbije je nakon potpisivanja odluke rekao da je iskoristio svoja ustavna prava potpisivanje ukaza rekao da je Vlada postigla velike uspjehe.

On je rekao da je Srbija obnovila i stvorila prijateljstva na istoku i zapadu, započela pristupne pregovore sa EU i otvorila dijalog sa Prištinom i da se sada očekuje mnogo posla.

“Čekaju nas teške i bolne reforme koje će unapredit život naših građana, čeka nas ispunjavanjeuslova koje je postavila EU. Mi to dočekujemo u mnogo boljoj atmosferi nego pre dve godine. Srbija nije toliko posvađana”, rekao je Nikolić dodavši da oni koji se politikom bave u Srbiji oko bitnih stvari slično razmišljaju.

On je kazao da će to pokazati i predstojeća kampanja.

“Očekujem jednu fer i demokratski kampanju, kamapanju u koju će svako ući sa svojm programom, a ne sa programom drugog o kome misli nešto loše. Kampanju u kojoj će komšije, rođaci prijatelji glasati onako kako misle i pre i posle toga ostati prijatelji”, istakao je Nikolić.

Nikolić je rekao da je Vlada željela da provjeri svoj legitimitet i poručio građanima da izaberu “one koji će najbolje da ih vode, da brinu o njima i njihovoj deci i dostojno da ih reprezentuju širom sveta”.

Predsjednik Srbije je rekao da će državni organi nastaviti da rade svoj posao bez favorizacije bilo kojeg učesnika u izborima kao i da će mir i bezbjednost države biti potpuno obezbjeđena.

“Izbori su uvek prilika da se stigne do boljeg lepšeg i da se stigne do onog koji je u tom času za građane najprihvatljiviji u celini. Neka su nam srećni novi izbori”, zaključio je srbijanski predsjednik.

Nakon što je juče Vlada Srbije utvrdila prijedlog o raspisivanju izbora o uputila ga predsjendiku države Nikolić je danas raspustio skupštinu i zvanično raspisao izbore.

Od uvođenja višestranačkih izbora 1990. godine u Srbiji izbori koji će se održati 16. marta biće deseti parlamentarni izbori, a sedmi vanredni.

Građani Srbije biraće 250 narodnih poslanika, koliko broji Skupština Srbije. Na osnovu Ustava palament treba da se konstituiše u roku od mjesec dana od saopštavanja konačnih rezultata, a vlada u orku od tri mjeseca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije