Nikolić: Parada ponosa se 2014. mora održati

Radiosarajevo.ba
Nikolić: Parada ponosa se 2014. mora održati

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić zatražio je u ponedjeljak, tri dana nakon zabrane ovogodišnje Parade ponosa, da pripreme za Pride 2014. počnu "već danas" kako to pitanje ne bi ugrožavalo evropski put Srbije, javlja Hina.

Nikolić je, podsjećajući na ustavna prava, istaknuo da "svi građani, pa i pripadnici LGBT populacije imaju zagarantovano pravo na okupljanje i to je jedan od postulata za koji se Srbija zauzimala u okviru borbe za ljudska prava", navodi se u saopštenju iz Nikolićeve kancelarije.

"Svi građani su, bez obzira na seksualnu i drugu orijentaciju jednaki u pravima i država bi se tome trebala posvetiti na adekvatan način. S obzirom na to da je riječ o delikatnom pitanju, koje bi pojedinci i pojedine grupe mogle zloupotrijebiti suprotno interesima Srbije i teške situacije u kojoj se naša zemlja nalazi, u organizaciju tog događaja trebalo je uključiti sve ključne faktore, od sigurnosnih agencija, medija, pa do nevladinih organizacija i međunarodnih institucija i na vrijeme pripremiti teren", naveo je srbijanski predsjednik u saopštenju nakon što je vladin biro za koordiniranje službi bezbjednosti u petak zabranio Paradu ponosa.

Beogradska Parada ponosa zabranjena je i prošle, kao i 2011. godine.

Ocjenjujući da odgovarajuće pripreme za Pride 2013. nisu učinjene, Nikolić je istaknuo kako sada jedan puno manje značajan događaj može ugroziti europski put Srbije u koji su tokom prošle godine uloženi ogromni napori.

"Srbija je zaslužila biti dio evropske porodice i ravnopravan partner cijelog svijeta, zato očekujem da pripreme za sljedeću godinu započnu već danas", istaknuo je srbijanski šef države.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije