Nikolić o Knezu Lazaru, Tadić odbacivao optužbe

Radiosarajevo.ba
Nikolić o Knezu Lazaru, Tadić odbacivao optužbe

Kandidati u drugom krugu izbora za predsjednika Srbije Boris Tadić i Tomislav Nikolić u srijedu navečer su se, u predizbornoj raspravi na državnoj televiziji RTS-u, predstavili građanima Srbije, pozvavši ih da u nedjelju izađu glasati, i ne propustivši priliku da jedan drugom upute niz optužbi i kritika.


Tadić, koji je kandidat koalicije okupljene oko njegove vladajuće Demokratske stranke (DS), i Nikolić, kandidat oporbene Srpske napredne stranke (SNS), tijekom debate pozvani su govoriti, između ostalog, o njihovim planovima po pitanju gospodarstva i zapošljavanja, vanjske politike i sigurnosti, evropskih integracija, Kosova i borbe protiv kriminala i korupcije. 

Oba su kandidata iskoristili dio vremena na kritiziranje onog drugog, u čemu je prednjačio Nikolić koji je, često umjesto konkretnih odgovora na pitanja, svoje vrijeme za izlaganje većim djelom koristio na optuživanje Tadića za težak život građana, veliku nezaposlenost i korupciju, te navodnu izbornu krađu. 

Nikolić bi da brani 'srpsku svetinju'

Kneza Lazara su pred Kosovsku bitku upozorili na snagu neprijatelja, a on je rekao da je od snage neprijatelja važnija svetinja koju branimo. I ja želim da odbranim tu svetinju", riječi su kojima je Nikolić otvorio 90-minutno televizijsko sučeljavanje

U svom obraćanju Tadić je odbacio Nikolićeve optužbe, podsjećajući ga da su sadašnji problemi dijelom posljedica i vremena kada je Nikolić bio u vlasti krajem devedesetih, te je pozvao građane da izađu na izbore, istaknuvši kako je 20. maj dan kada građani trebaju zajedno poslati poruku (...) čitavom svijetu da Srbija želi ići naprijed, u razvoj i da je zemlja političke civilizacije i demokracije.

Po pitanju EU, Nikolić je ostao na tome da se on i njegova stranka zalažu za evropske integracije, ali ne po cijenu Kosova, dok je Tadić naveo kako je politika DS-a "i Kosovo i EU", koja je dala rezultate, te da svako tko želi biti u vladi sa DS-om mora slijediti tu politiku. 

Nikolić nije ponudio konkretna rješenja za problem Kosova već je samo ustvrdio da bi kao predsjednik radio na tome da se oko tog pitanja u Srbiji postigne koncenzus, dok je Tadić podsjetio na njegov "plan u četiri tačke" koji, kako je objasnio, isključuje podjelu Kosova ili priznanje kosovske neovisnosti, a koji je, po riječima Tadića, prihvaćen i u međunarodnim okvirima, javila je novinska agencija Fena

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije