Nikolić: Neću prisustvovati sastanku Srbija-Turska-BiH

Radiosarajevo.ba
Nikolić: Neću prisustvovati sastanku Srbija-Turska-BiH

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je kako neće prisustvovati trilateralnom sastanku Srbija-Turska-Bosna i Hercegovina dok ne dobije izvinjenje od turskih vlasti zbog izjave turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana u Prizrenu da je ''Turska Kosovo, a Kosovo Turska'', koja je u Srbiji doživljena kao provokacija, prenosi Anadolu Agency (AA).

U saopćenju Službe za saradnju s medijima predsjednika Srbije navodi se kako Nikolić smatra da Erdoganova izjava uznemirava Srbiju. 

Očekujemo izvinjenje od Turske. Dok se dobijemo izvinjenje, kao predsjednik Srbije, neću prisustvovati trilaterali Srbija-Turska-BiH, jer taj sastanak nije sastanak pristalica rata nego demokratskih država koji vode politiku za mir na Balkanu“, navodi se u saopćenju iz pres službe predsjednika Srbije.

Nikolić je u saopćenju naveo da je preuzimanjem predsjedničke funkcije, preuzeo i dobre odnose sa Turskom, koje je uspostavljao njegov prethodnik, bivši predsjednik Srbije Boris Tadić. 

“Trudio sam se da te odnose pretvorim u iskreno prijateljstvo dva naroda. Sve vrijeme sam upozoravao predsjednika Turske da u najmanju ruku nije pristojno što turski zvaničnici traže od drugih država da priznaju nezavisnost Kosova“, istakao je Nikolić.

Turski premijer Erdogan, tokom svoje posjete Prizrenu u srijedu, rekao je kako građani Turske i Kosova dijele istu prošlost, kulturu i civilizaciju, te izjavio da je “Kosovo Turska, a Turska Kosovo“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije