Nikad topliji januar: Raja se kupa na moru, priroda se budi, cvatu šparoge - ima li zime na vidiku?

1
Radiosarajevo.ba
Nikad topliji januar: Raja se kupa na moru, priroda se budi, cvatu šparoge - ima li zime na vidiku?
Foto: Crometeo / Nevjerovatni prizori dolaze s Jadrana

Prvi dani 2023. godine u većem dijelu Dalmacije donijeli su stabilno vrijeme s temperaturama znatno višim od prosjeka.

Red oblaka, red sunca, neprekidno visoka vlažnost i bonaca glavno su obilježje vremena posljednjih sedam dana, dok iznadprosječno toplo vrijeme traje već mjesecima.

Posljedica je to toplinskog vala koji već sedmicama dominira Sredozemljem, a od Božića i većim dijelom Europe, pa su tako brojne lokacije u Novu godinu ušle s rekordno visokim temperaturama.

Niko ne može da vjeruje kakvu je lopticu stigao Damir Džumhur: Svi se oduševili ovim potezom

Niko ne može da vjeruje kakvu je lopticu stigao Damir Džumhur: Svi se oduševili ovim potezom

Širom Europe padaju rekordi: ‘Ovo se nije dogodilo - nikada!'

Širom Europe padaju rekordi: ‘Ovo se nije dogodilo - nikada!'

Varšava (Poljska) 1. januara bilježi nevjerovatnih 18.9°C, čak 5°C više od starog rekorda, a Bilbao (Španija) ljetnih 24.9°C. U BiH su dva najtoplija gradas 1. januara bili Banja Luka i Gradačac, gdje je izmjereno 18 stepeni, piše Morski.hr.

U većini europskih zemalja padaju apsolutni rekordi najviše ikad izmjerene temperature zraka u januaru, a odstupanje srednjih dnevnih vrijednosti  temperature zraka je na nekim područjima i do 20°C više od prosjeka.

Happy New Year, everyone! Europe starts with astonishing warmth across large part of the continent. Warsaw, Poland sets new January record, nearly 25C in Bilbao, Spain!

Posted by Severe Weather Europe on Sunday, January 1, 2023

Rekordno toplo prošao je i decembar u Splitu, sa srednjom temperaturom zraka od 12.0 Celzijevih stepeni. Na njega nije trebalo dugo čekati, jer je stari rekorder bio decembar 2020. koji je tek 0.6°C hladniji (11.4°C). Tada se pisalo da je riječ o "decembru za pamćenje", a već sada utonut će u zaborav. Treba naglasiti da meteorološka postaja Split-Marjan podatke bilježi još od 1948. godine, a dva najtoplija decembra 'stala' su u posljednje tri godine.

Prema 74-godišnjim mjerenjima na Marjanu, ovaj decembar dobro bi se s temperaturom smjestio između marta i aprila. To je ujedno i razdoblje kada cvatu šparoge – kojih već sad ima na Marjanu

Rekordno toplo je prošla i cijela 2022. godina, sa srednjom temperaturom zraka od 18.0°C. Do sada smo se mogli pohvaliti s 0.2°C hladnijom 2018. godinom.

[facebook]https://www.facebook.com/crometeo.hr/posts/pfbid08gyvRn6Zpf9JPnQCbh6cmppcKJ8xzgvsem1BpVdHS4iDAcAQ67iZNUkmUUYUXR6cl[/facebook]

Proljeće usred zime odrazilo se i na temperature mora, pa su temperaturni rekordi padali i u moru. U Splitu je jučer izmjerena najviša temperatura mora ikad u ovom periodu - u 13 sati termometar na Zenti pokazao je 16.5°C, što je za 0.5°C više od starog rekorda - koji je izmjeren na današnji dan 2020!

Toplije more privuklo je i prve kupače na splitskim plažama.

Sjeverne Alpe ne pamte ovu temperaturu za 1. januar - pogledajte koji su gradovi najtopliji u BiH

Sjeverne Alpe ne pamte ovu temperaturu za 1. januar - pogledajte koji su gradovi najtopliji u BiH

U 74 godine mjerenja, 2022. je bila i prva godina bez orkanskog udara vjetra na Marjanu, a rijetko viđena 'tišina' nastavlja se i u novoj godini.

Slično vrijeme očekuje nas i sljedećih nekoliko dana: promjenjivo oblačno i uglavnom bez oborina. Maksimalne temperature zraka od 12 do 18°C, a jedino upozorenje glasi: "Mjestimice može biti magle."

Prave zime nema na vidiku

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije