Nikad bolja sezona: U crnogorskim primorskim mjestima vri kao u košnici

Anadolija
Nikad bolja sezona: U crnogorskim primorskim mjestima vri kao u košnici
Iako je ljetnja turistička sezona u Crnoj Gori u punom jeku, već sada se govori o rekordnom broju posjeta i ostvarenom profitu.

Prema podacima Nacionalne turističke organizacije, trenutno u Crnoj Gori boravi oko 200.000 turista, odnosno osam odsto više u odnosu na rekordnu posjećenost prethodne godine.

Crnogorski primorski gradovi Budva, Tivat, Ulcinj i Herceg Novi ovih su dana preplavljeni turistima, dok takođe odličnu posjetu bilježe Bar i Kotor.

crna_gora_ljeto_AA_008.jpg - undefined

Foto: Anadolija

Prema podacima Nacionalne turističke organizacije, najviše turista je na Budvanskoj rivijeri, a popunjenost hotela u Budvi iznosi 98 odsto. Nakon Budve, najviše gostiju boravi u Herceg Novom i Ulcinju. 

Budva je prepuna gostiju, kako na plažama, tako i na šetalištima tik uz plažu i kroz Stari grad. Najviše je turista iz zemalja regije, a nakon toga slijede turisti iz Rusije, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Mađarske, Ukrajine, Poljske te skandinavskih i zemalja Beneluksa. 

Rekordna sezona očekivano napunit će dobro budžet Crne Gore, ali i kase brojnih ugostitelja na primorju. Poznati budvanski ugostitelj Krsto Niklanović ističe da je sezona bolja od prethodne, ali navodi i neke pojave koje treba mijenjati poput sankcioniranja nepristojnih gostiju.

crna_gora_ljeto_AA_004.jpg - undefined

Foto: Anadolija

"Mi smo ove godine imali paklene vrućine, svako je bježao iz Podgorice i Nikšića. Svjedoci ste kakve su bile kolone oko 16 sati popodne, svi hoće u Budvu da dođu", kaže ovaj poznati budvanski ugostitelj. 

Na plaži u Budvi sreli smo prodavca krofni. Kaže da dolazi i Srbije kako bi zaradio za sebe i porodicu. 

"Cijena jednog pakovanja je 1,5 euro. Zadovoljan sam sa sezonom, ima turista, radi se. Nadam se da će tako biti do kraja", kaže ovaj prodavač krofni. 

Na šetalištu u Budvi čuju se razni svjetski jezici. Dominiraju ruski i engleski, a nerijetko se čuju francuski, turski i mnogi drugi. Ipak, najviše gostiju je iz zemalja regije.

crna_gora_ljeto_AA_002.jpg - undefined

Foto: Anadolija

I ostali primorski gradovi posljednjih dana bilježe rekordnu posjećenost. U Tivtu i Kotoru je evidentirano 40 odsto više turista. U Tivtu su posebno zadovoljni, jer otvaranjem novih linija imaju i nove goste iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. 

Iz Nacionalne turističke organizacije poručeno je da i sjeverni dio Crne Gore bilježi značajan rast turista, a, prema informacijama hotelsko-turističke privrede, očekuje se odličan buking tokom cijelog avgusta. 

"Na Žabljaku se od početka ljetnjih mjeseci bilježi povećanje broja gostiju, preko 60 odsto, a trenutna popunjenost hotela iznosi 95 procenata. U Kolašinu je većina turističkih kapaciteta popunjena", saopštila je NTO. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije