Nijemci šokirani rasizmom hrvatske diplomatkinje u Berlinu

Radiosarajevo.ba
Nijemci šokirani rasizmom hrvatske diplomatkinje u Berlinu
Foto: Index.hr / Elizabeta Mađarević

Skandal s rasističkim i antinjemačkim postovima na Facebooku hrvatske diplomatkinje Elizabete Mađarević, koji je otkrio Index.hr, postao je tema i u medijima njemačkog govornog područja.

Uposlenica ambasade Hrvatske u Berlinu "opozvana" zbog rasističkih objava

Podsjećamo, Mađarević je na svom profilu na Facebooku zagovarala „bijelu Europu“, izražavala ksenofobne i homofobne stavove, a svojedobno je u jednom autorskom tekstu njemačkoj kancelarki Angeli Merkel zamjerila „nedostatak vlastite kulture“.

Ovaj skandal je stigao je i do Berlina, gdje je Mađarević bila imenovana za prvu sekretarku hrvatske ambasade.

Objava Elizabete Mađarević - undefined

FOTO: Facebook: Objava Elizabete Mađarević

Njemačka televizija ZDF izvještava da je „rasistički post hrvatske diplomatkinje izazvao pažnju“ te dodaje kako se hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova oštro ogradilo od stavova svoje diplomatkinje.

Slučaj dobiva na važnosti zbog toga što Hrvatska početkom godine preuzima predsjedanje Vijećem Europske unije“, konstatira ZDF.

ZDF ističe da se Mađarević prvo branila izjavom kako ima pravo na svoje konzervativne stavove, da bi onda, dan nakon toga, ustvrdila kako joj je profil hakiran, ali da to proturječi činjenici da je duže vrijeme objavljivala „ultradesne, homofobne i ksenofobne stavove“.

Navodi i da je Mađarević „vrijeđala Angelu Merkel“.

O skandalu s rasističkim postovima hrvatske diplomatkinje izvještavaju i sedmičnik Stern, poslovni dnevnik Handelsblatt, lokalni list Neue Dresdner Nachrichten i mnogi drugi.

O ovoj blamaži hrvatske diplomacije članke su objavili i austrijski mediji.

Austrijski iznimno čitani tabloid Kronen Zeitung piše o „mržnji na Facebooku“ te da je „hrvatska diplomatkinja izazvala dramu u Berlinu“ svojim postom o „čistoj i autentičnoj Europi“ koja je „bijela Europa“. Kronen podsjeća da je Mađarević početkom godine imenovana prvom sekretarkom hrvatske ambasade u Berlinu.

Der Standard pak konstatira da su „rasistički stavovi hrvatske diplomatkinje u Berlinu izazvali uznemirenost“ te ističe da se od Mađarević hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova distanciralo.

Prvo odbrana svojih stavova, onda navodno hakiranje“, ironizira Der Standard promjenu priče Elizabete Mađarević koja je prvo rekla da ima pravo izjavljivati takve stvari, da bi sutradan ustvrdila kako je žrtva hakiranja i da se preko nje napada vlada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije